Akkerbouw

Nieuws

Farm Trans verbaasd over acties vakbond

Zevenbergen - De directie van Farm Trans in Zevenbergen is verbaasd over de actie van vakbond FNV Transport en Logistiek tegen de uitbuiting van Poolse vrachtwagenchauffeurs.

Zondagmiddag besmeurden boze vrachtwagenchauffeurs het kantoor van de transporteur met friet, mayonaise en satésaus.

Volgens de directie heeft de vakbond nooit contact gezocht met het bedrijf. "Als ze alles goed hadden uitgezocht, hadden ze geweten dat er geen sprake is van uitbuiting", aldus een woordvoerder.

De Poolse chauffeurs zouden volgens het transportbedrijf in dienst zijn van Farm Trans Polska en uitbetaald krijgen volgens de Poolse cao. De truckers zouden ook nauwelijks ritten hebben in Nederland.

De directie wil op dit moment niet verder reageren op wat ze 'stemmingmakerij' noemt. Het bedrijf meldt later deze week met een verklaring te komen.
Volgens Edwin Atema van FNV Transport en Logistiek is het juist Farm Trans dat contact uit de weg gaat. ''We hebben het bedrijf meerdere keren opgedragen om de cao goed toe te passen, maar ze hebben nergens op gereageerd", zegt Atema van FNV.
Volgens Atema huurt Farm Trans Poolse chauffeurs in. ''Die krijgen Poolse salarissen van €400 tot €500 per maand, ongeacht het aantal gewerkte uren. In Nederland hebben ze recht op €2.000 bruto plus vergoeding voor overuren. Alleen het basisloon ligt dus al vier keer hoger.''
Farm Trans transporteert zowel de grondstof aardappelen als het eindproduct diepvriesfrites.  Het bedrijf is samen met AB Texel en Butter een van de drie spelers die vrijwel de gehele aardappelverwerkende industrie in handen heeft. Al de drie bedrijven werken volgens FNV met goedkope Polen. "Bij deze drie bedrijven hebben we een art. 10 avv verzoek gedaan aan ISZW om naleving van de cao af te dwingen", zegt Atema.

"Nu hebben ze een laatste kans. Als ze niet binnen een paar dagen luisteren, spannen we een kort geding aan om een schadevergoeding te eisen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.