Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

FNV-actie bij aardappeltransporteur

Zevenbergen - Boze vrachtwagenchauffeurs hebben zondagmiddag het kantoor van transporteur Farm Trans in het Brabantse Zevenbergen besmeurd, omdat het bedrijf zich niet aan de cao zou houden.

Ze smeerden patat, pindasaus en mayonaise tegen de ruiten van het bedrijf Farm Trans, dat ladingen vervoert voor patatmaker Farm Frites. Op een sommatie van de bond om de cao ook bij de inzet van Poolse chauffeurs na te leven, zou het bedrijf niet hebben gereageerd.

Tussen het patatje oorlog op de ramen zat een dagvaarding. ''We hebben het bedrijf meerdere keren opgedragen om de cao goed toe te passen, maar ze hebben nergens op gereageerd", zegt Edwin Atema van FNV Transport en Logistiek.

Farm Trans transporteert zowel de grondstof aardappelen als het eindproduct diepvriesfrites. Het bedrijf is samen met AB Texel en Butter een van de drie spelers die vrijwel de gehele aardappelverwerkende industrie in handen heeft. Alle drie de bedrijven werken met goedkope Polen. "Bij deze drie bedrijven hebben we een art. 10 avv verzoek gedaan aan Inspectie SZW", zegt Atema. "Nu hebben ze een laatste kans. Als ze niet binnen een paar dagen luisteren, spannen we een kort geding aan om een schadevergoeding te eisen.''

Volgens Atema huurt Farm Trans Poolse chauffeurs in. ''Die krijgen Poolse salarissen van €400 tot €500 per maand, ongeacht het aantal gewerkte uren. In Nederland hebben ze recht op €2.000 euro bruto plus vergoeding voor overuren. Alleen het basisloon ligt dus al vier keer hoger.''

FNV bereidt acties bij meer bedrijven voor. Zo stonden de chauffeurs maandag aan de poorten van transporteur Heisterkamp in Oldenzaal.

''Daar gebeurt hetzelfde: ze huren Polen, Tsjechen, Slowaken, Litouwers en Esten in. De transporteurs moeten door de knieën, anders volgen er procedures en spreken we hun opdrachtgevers aan", aldus Atema.
Farm Trans wilde zondag nog niet reageren op de bezwaren van FNV.

Eén reactie

  • bert bert


    Dat is het voordeel van een grote multi ;ze geven niets aan de boer noem het uitbuiten en de transport eveneens .Maar ze kopen met de winst ganse delen op om er ook de slaven uit te buiten om er aardappelen te telen .

Of registreer je om te kunnen reageren.