Akkerbouw

Nieuws 1339 x bekeken

Export consumptieaardappelen raakt achterop

Den Haag – De export van consumptie- en industrie-aardappelen heeft in februari een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. De totale uitvoer bleef die maand steken op 61.686 ton, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Deze hoeveelheid is een kwart kleiner dan het vijfjarig gemiddelde.

Vorige maand bleef de afzet naar Afrika beperkt tot 3.723 ton. De afzet naar dit werelddeel liep eerder dit seizoen juist erg goed. In totaal is dit seizoen 111.068 ton consumptie-aardappelen naar Afrika verscheept. Deze hoeveelheid is ruim 50 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook Azië en Amerika hebben veel meer aardappelen in Nederland gekocht. Azië importeerde tot en met februari bijna 46.000 ton en Amerika bijna 32.000 ton. Daarmee hebben de verre bestemmingen een groot aandeel in de totale Nederlandse export van consumptie- en industrie-aardappelen. De afzet binnen Europa loopt door de grote aardappeloogst in omringende landen minder goed dan in voorgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.