Akkerbouw

Nieuws 1923 x bekeken

Doorbraak AM-resistentie in Duitsland

Tweede Exloërmond - In Duitsland is een doorbraak van een resistentie tegen aardappelmoeheid (AM) gemeld in het hoogresistente zetmeelaardappelras Seresta.

De werkgroep LTO zetmeelaardappelen en de Stichting TBM kregen de melding van de Duitse autoriteiten uit een aan Nederland grenzende zetmeelaardappelteeltgebied. Volgens werkgroepvoorzitter Dirk Jan Beuling gaat het om een uitgeselecteerde Pallida 2,3-populatie. In Nederland is deze variant nog niet geconstateerd. Beuling waarschuwt telers er wel voor om alert te zijn op onverwachte aaltjesvermeerdering na de teelt van een resistent ras.

Uitselecteren van Pallida-populaties is volgens HLB-aaltjesonderzoeker Egbert Schepel een bekend fenomeen en kan overal optreden. Het advies aan telers is om de aaltjespopulatie in hun percelen te volgen door regelmatig te bemonsteren. Wanneer na de teelt van een resistent ras een besmetting overblijft van meer dan drieduizend levende larven is er wat aan de hand en is het beter om voor de volgende teelt een ander resistent ras te kiezen. Zowel in Duitsland als in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de gevoeligheid van resistente rassen voor bepaalde Pallida-populaties.

Beuling ziet het voorkomen van resistentiedoorbraken als verantwoordelijkheid voor de sector en de telers zelf. "De sector is goed in staat om dit probleem zelf op te lossen. We moeten voorkomen dat het uit de hand loopt. In het zetmeelaardappelgebied is veel ervaring en kennis aanwezig. Problemen met aardappelmoeheid zijn altijd opgelost en dat zal in de toekomst ook gebeuren."

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.