Akkerbouw

Nieuws 808 x bekeken

Copa-Cogeca voorzichtiger in graanprognose dan Brussel

Brussel – De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca verwacht een veel kleinere graanoogst in de EU dan de Europese Commissie. Copa-Cogeca houdt het op een oogst van 293,9 miljoen ton graan. De Europese Commissie ging in de eerste ruwe prognose voor het nieuwe seizoen 2015/2016 uit van 312 miljoen ton graan. De Commissie publiceert volgende week een gedetailleerde eerste schatting van de nieuwe graanoogst.

Copa-Cogeca verwacht dat het graanareaal met 3,6 procent krimpt ten opzichte van 2014. Ook gaat de boerenbond uit van lagere hectareopbrengsten, na het goede groeiseizoen van vorig jaar. Door deze factoren valt de graanoogst 8 procent lager uit dan vorig jaar, verwacht Copa-Cogeca. Het areaal krimpt doordat de akkerbouwers dit jaar voor het eerst moeten voldoen aan regels voor vergroening van hun bedrijf. Daardoor is er minder ruimte om graan te telen, stelt de boerenbond. Veel akkerbouwers houden een te ruim vergroeningsareaal aan, om zeker te zijn dat ze niet worden gekort op hun bedrijfstoeslag. Daarom pleit de bond voor een vereenvoudiging en een flexibilisering van de regels in het nieuwe landbouwbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.