Akkerbouw

Nieuws

Brussel verwacht krimp graanoogst, voorraad groeit

Brussel – De Europese Commissie schat dat de EU dit jaar 312,6 miljoen ton graan gaat oogsten. Dat is 5,2 procent minder dan de recordoogst van vorig jaar. Als de prognose uitkomt, dan wordt 2015 de derde graanoogst ooit in de EU, na die van 2008 en 2014. De Commissie publiceerde de eerste gedetailleerde prognose over de graanoogst. Brussel gaat uit van een graanareaal van 57,7 miljoen hectare graan. Dat is 2,1 procent kleiner dan vorig jaar.

De Commissie verwacht een productie van 142,2 miljoen ton zachte tarwe. Dat is een afname van 4,8 procent. De maisproductie krimpt 10,5 procent naar 68,3 miljoen ton. Ook de gerstoogst valt lager uit dan in 2014, maar die krimp is veel minder dan bij mais of tarwe. De Commissie gaat in de eerste prognose uit van een productie van 60,1 miljoen ton gerst. Dat is 0,8 procent minder dan in 2014.

De Commissie baseert de prognose op het ingezaaide graanareaal en een gemiddelde hectareopbrengst. Voor het wintergraan houdt de Commissie er rekening mee dat weinig graan in de EU is uitgewinterd.

Op basis van de eerste prognose heeft de Commissie ook de eerste graanbalans voor seizoen 2015/2016 (1 juli tot en met 30 juni) opgesteld. Het graanverbruik in de EU zakt volgend seizoen licht naar 280,9 miljoen ton. Brussel schrijft dat toe aan een lager verbruik voor veevoer. De graanexport zakt met ruim 5 miljoen naar 40,2 miljoen ton. De import stijgt iets naar 14,3 miljoen ton. Op basis hiervan verwacht de Commissie dat de graanvoorraad in de EU volgend seizoen groeit van 49 miljoen naar 52 miljoen ton. Op 30 juni 2016 heeft de EU dan genoeg graan op voorraad om 9,63 weken verbruik te overbruggen. Dat is aan het eind van dit seizoen 9,04 weken. De Commissie wijzigt de graanbalans en de oogstprognose gedurende het seizoen door nieuwe inzichten in areaal, groeiseizoen, eurokoers en ontwikkelingen in andere graanregio's in de wereld.

De Commissie schat de graanoogst veel hoger in dan de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca en de graanhandelsorganisatie Coceral. Copa-Cogeca voorspelde eerder deze maand een graanoogst van 293,9 miljoen ton, een daling van 8 procent. Copa-Cogeca verwacht dat het graanareaal met 3,6 procent krimpt ten opzichte van 2014. Ook gaat de boerenbond uit van lagere hectareopbrengsten, na het goede groeiseizoen van vorig jaar.

Coceral houdt het op een graanoogst van 302,5 miljoen ton. Daarvan is 138,6 miljoen ton zachte tarwe.

Copa-Cogeca en Coceral verwachten een daling van de graanproductie, want akkerbouwers moeten voldoen aan de vergroeningseisen in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt veel grond in de EU gebruikt voor eiwitgewassen om aan de vergroeningseisen te voldoen.

Daar staat tegenover dat de Europese akkerbouwers dit jaar zo'n 10 procent minder quotumbieten kunnen telen door de grote suikerproductie. En de prijzen van gewassen als aardappelen en uien zijn laag, waardoor die teelten niet aantrekkelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.