Akkerbouw

Nieuws 1413 x bekeken

Zaadbeschikbaarheid krap voor groeiend hennepareaal

Oude Pekela – Het vezelhennepareaal groeit flink, voor komend jaar wordt 1.800 hectare verwacht in Nederland, doordat de afzetmogelijkheden toenemen.

Spontaan in de teelt stappen is er door krapte in de zaadbeschikbaarheid niet bij. Dat komt door de toegenomen vraag naar zaaizaad vanuit de Verenigde Staten. Hierdoor zijn nieuwe initiatieven, zoals het hennepproject in het oosten van het land, beperkt in het opbouwen van de teelt. Zaaizaad wordt geproduceerd naar vraag, omdat het niet lang houdbaar is.

"Wij hebben ons zaad in augustus vorig jaar al besteld en daarom is ons geplande areaal afgedekt", zegt Albert Dun van Dun Agro. Het zaad komt van een Franse vermeerderaar. Hetzelfde geldt voor Hempflax. "Er is meer vraag naar zaad dan aanbod", zegt bedrijfsleider Mark Reinders. "Wij hebben tijdig besteld."

Hempflax heeft grote plannen in Oost-Europa. "In september openen we onze fabriek in Roemenië met een capaciteit voor zeker 5.000 hectare vezelhennep. Dit jaar telen we daar 700 hectare hennep. We kunnen dus groeien."

Dun Agro heeft in Oude Pekela ruimte voor groei. Die zoekt hij dichtbij. "Dat is beter voor de teler, want zo houden we de kosten laag."

Of registreer je om te kunnen reageren.