Akkerbouw

Nieuws 3762 x bekeken 1 reactielaatste update:12 feb 2015

Vydate 10G beperkt beschikbaar

Dordrecht - Het granulaat Vydate 10G zal in 2015 maar beperkt beschikbaar zijn. Telers moeten er daarom rekening mee houden dat ze niet altijd de hoeveelheden geleverd zullen krijgen die ze bestellen. Dat meldt middelenfabrikant DuPont.

Op 15 november 2014 gebeurde een ongeval op de DuPont productielocatie in La Porte, in de Amerikaanse staat Texas, waarbij vier DuPont-medewerkers om het leven kwamen. La Porte is de enige fabriek ter wereld waar oxamyl wordt geproduceerd. Vydate 10G is een granulaat op basis van de actieve stof oxamyl. Als gevolg van dit ongeval is de productie en levering van Vydate 10G opgeschort. De productie zal pas hervat worden als Amerikaanse overheidsinstanties en DuPont het onderzoek naar het ongeval hebben afgerond, de productie eenheid weer wordt vrijgegeven en DuPont al het nodige heeft gedaan om de productie weer veilig op te starten. Door deze onderbreking in de productie zal er in 2015 een aanzienlijk tekort aan Vydate 10G zijn.

Alternatieven voor Vydate 10G tegen aaltjes zijn de granulaten Mocap 15G en Nemathorin 10G, al is uit onderzoek gebleken dat deze minder krachtig zijn tegen aaltjes dan Vydate 10G. Mocap werkt weer beter tegen ritnaalden. Of er voldoende Mocap en Nemathorin beschikbaar is om de Vydate-leemte te vullen, is nog niet bekend.

Gebruik van een granulaat verhoogt de opbrengst licht. Granulaten doden de aaltjes niet zoals het grondontsmettingsmiddel Monam (metam-natrium), maar brengen de aaltjes slechts onder narcose. In pootgoed en bollen is gebruik van Vydate 10G standaard, zeker op de lichtere gronden.

Eén reactie

  • ikkethuis

    en wat gaan we nu doen tegen aaltjes, nu er geen alternatieven meer zijn.??????? basamid, monam, vydate, allemaal weg

Of registreer je om te kunnen reageren.