AkkerbouwNieuws

Veiliger toepassen middelen

Parijs – Gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten en spuitmachinefabrikanten ontwikkelen toepassingen die de veiligheid van de toepasser verbeterd. Om de mechanisatiebeurs Sima in Parijs stonden twee van dergelijke noviteiten.

De maatschappelijke druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen neemt toe. De afstand tussen boer en burger groeit en de burger kijkt steeds argwanender tegen gewasbeschermingsmiddelen aan. Dat betekent dat de teler en de industrie nut en noodzaak van de middelen steeds nadrukkelijker aan de burger moeten uitleggen.

De fabrikanten ontwikkelen daarom duurzame gewasbeschermingsoplossingen. Deze zijn nodig om voldoende kwalitatief goed voedsel te produceren bij een groeiende wereldbevolking. Inzet van chemische en biologische gewasbescherming met een minimale milieu impact, aandacht voor voedselveiligheid, veiligheid voor de toepasser en maatschappelijke acceptatie zijn hierbij belangrijke thema’s.

Spuitonderdelentoeleverancier Agrotop heeft in opdracht van Bayer CropScience easy-Flow ontwikkeld. Het is een systeem om veilig vloeibare bestrijdingsmiddelen in de spuittank te brengen  zonder dat de gebruiker in contact komt met het middel. Easy Flow kent twee delen: een tank- en een canadapter. De tankadapter wordt bovenop op de spuittank gemonteerd. Ook wordt een schoonwaterleiding op aangesloten. De canadapter dient op de jerrycans te worden geschroefd. In de schroefdop van de jerrycanadapter zit een mesje, dat bij opschroeven het (eventueel nog aanwezige) afsluitzegel op de canopening doorsnijdt. Vervolgens moet de canadapter op de tankadapter worden geklikt. Door de adapter te draaien opent een klepje en stroomt het middel in de tank.

De Franse middelenfabrikant Berthoud heeft B-Safe ontwikkeld. B-Safe is Berthouds oplossing om veilig het middel in de tank te deponeren, zonder dat de gebruiker in contact kan komen met het middel. De adapter moet op de can worden geschroefd. Vervolgens moet de can op kop worden gehouden, zodat die door de vultrechter-venturi wordt leeggezogen. Daarna kan de can met schoon water worden schoon gespoeld.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin