Akkerbouw

Nieuws 1487 x bekeken 3 reacties

Veiliger toepassen middelen

Parijs – Gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten en spuitmachinefabrikanten ontwikkelen toepassingen die de veiligheid van de toepasser verbeterd. Om de mechanisatiebeurs Sima in Parijs stonden twee van dergelijke noviteiten.

De maatschappelijke druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen neemt toe. De afstand tussen boer en burger groeit en de burger kijkt steeds argwanender tegen gewasbeschermingsmiddelen aan. Dat betekent dat de teler en de industrie nut en noodzaak van de middelen steeds nadrukkelijker aan de burger moeten uitleggen.

De fabrikanten ontwikkelen daarom duurzame gewasbeschermingsoplossingen. Deze zijn nodig om voldoende kwalitatief goed voedsel te produceren bij een groeiende wereldbevolking. Inzet van chemische en biologische gewasbescherming met een minimale milieu impact, aandacht voor voedselveiligheid, veiligheid voor de toepasser en maatschappelijke acceptatie zijn hierbij belangrijke thema's.

Spuitonderdelentoeleverancier Agrotop heeft in opdracht van Bayer CropScience easy-Flow ontwikkeld. Het is een systeem om veilig vloeibare bestrijdingsmiddelen in de spuittank te brengen  zonder dat de gebruiker in contact komt met het middel. Easy Flow kent twee delen: een tank- en een canadapter. De tankadapter wordt bovenop op de spuittank gemonteerd. Ook wordt een schoonwaterleiding op aangesloten. De canadapter dient op de jerrycans te worden geschroefd. In de schroefdop van de jerrycanadapter zit een mesje, dat bij opschroeven het (eventueel nog aanwezige) afsluitzegel op de canopening doorsnijdt. Vervolgens moet de canadapter op de tankadapter worden geklikt. Door de adapter te draaien opent een klepje en stroomt het middel in de tank.

De Franse middelenfabrikant Berthoud heeft B-Safe ontwikkeld. B-Safe is Berthouds oplossing om veilig het middel in de tank te deponeren, zonder dat de gebruiker in contact kan komen met het middel. De adapter moet op de can worden geschroefd. Vervolgens moet de can op kop worden gehouden, zodat die door de vultrechter-venturi wordt leeggezogen. Daarna kan de can met schoon water worden schoon gespoeld.

Laatste reacties

 • joohoo

  Elke fabrikant zijn eigen adapter????. Met nog meer lekkages??.
  Goed bedoeld maar wordt dit net als emissie arm mest aanwenden. Is prachtig maar moet je niet lullen over olie in het milieu!. 70 % van alle olie lekkages komen voor bij injectie, helaas.

 • Jan-Zonderland

  Veiligheid voor alles, helemaal mee eens maar ik moet er niet aan denken om elke bus eerst een adapter op te moeten draaien en dan weer ergens anders op aansluiten etc etc.Wat is er mis met de huidige vul/spoelbakken bij juist gebruik ?

 • ed12345

  Jan daarbij komt dat hier veel kannen een verschillende groote dop hebben ,en lang niet alles komt in kannen
  Ik ben het met je eens dat het een beetje spijkers op laag water zoeken is.Er kan en moet nog veel verbeterd worden voor ons gebruikers ,maar dan denk ik meer aan poeders die niet meer stuiven e.d.Wat hier zou moeten waar ik al zo vaak op heb gewezen maar dan wordt ik aangekeken van waar kletst hij nou over ,Alle filters voor maskers zouden standard schroefdraad moeten hebben ongeveer zoals een aftakas standard is ,nu moet je vaak het masker weggooien omdat jou leverancier nu een ander merk heeft .De volledige uitrusting van weggooi
  handschoenen tot STANDAARD maskers en gelaatbeschermers zouden verplicht bij elke bestreidingmiddelen dealer te koop moeten zijn
  Bij mij gaat het vaak zo dat ik het juiste spul bijna niet krijgen kan dus nou ja we doen wel voorzichtig

Of registreer je om te kunnen reageren.