Akkerbouw

Nieuws 1296 x bekeken

Veel animo voor ringrotprotocol

Emmeloord – Met een dekking van 85 procent spreekt de Pootaardappel Contact Commissie (PCC) over een succesvolle introductie van het Hygiëneprotocol Ringrot. Het streven is 100 procent deelname om ringrot te voorkomen.

Sinds een jaar wordt het protocol aan pootgoedbedrijven aangeboden en inmiddels hebben 1.217 telers en bewerkers hun handtekening eronder gezet. Dat meldt de keuringsdienst NAK, die toeziet op de naleving van het protocol, na een evaluatie. De NAK geeft aan dat het protocol steeds meer begint te leven onder telers en verwerkers van pootgoed.

PCC-voorzitter Upt Hiddema noemt de brede dekking 'heel positief'. "Bijna iedereen doet mee", zegt hij. "En de laatste telers blijken het na een goed gesprek ook te zien zitten. Met deelname aan dit protocol laat je zien dat het vertrouwd is om met je samen te werken. Niet meedoen, kan je werk kosten. Bijvoorbeeld als je voor derden sorteert."

In potentie zijn er zo'n 1.500 deelnemers, vertelt Hiddema. Bij de areaalaangifte is de optie voor deelname aan het Hygiëneprotocol Ringrot opgenomen.

Belangrijke punten in het protocol zijn voor telers traceerbaarheid (registratie), hygiëne (schone kisten, nieuw fust) en samenwerking (gescheiden houden van pootgoed- en consumptieaardappelstromen).

Ringrot kan de sector veel schade toebrengen, weet Hiddema. "Ringrot is een sluipmoordenaar die tienduizend euro per hectare kan kosten. Als de grens dichtgaat kunnen we niet meer exporteren."

Het protocol is een stok achter de deur om bewust met pootgoed om te gaan. "Voor veel telers verandert er niet veel door het protocol; zij passen de maatregelen al toe. Het verschil is de scherpere registratie. Welke bewerking voer je uit en in welke volgorde. Dat moet - extra - worden bijgehouden."

Deelname kost € 125 per jaar. "Een klein bedrag als je het afzet tegen de risico's van ringrot."

Of registreer je om te kunnen reageren.