Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

VS geeft toelating aan transgene appel

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) geeft een toelating aan een transgene appel.

De appel is genetisch zo veranderd dat de vrucht na het opensnijden minder snel bruin wordt. Door de genetische modificatie wordt een enzym onderdrukt dat kapotte cellen bruin laat kleuren.

De appel is ontwikkeld door het Canadese bedrijf Okanagan Specialty Fruits. De eigenschap is ingebracht in de rassen Golden Delicious en Granny Smith, die vanaf 2017 op de markt komen onder de naam Arctic Apple. De appels behouden een lichte kleur bij het opensnijden of wanneer ze geblutst zijn. De toelatingsprocedure duurde drie jaar. Er zijn ruim 175.000 bezwaarschriften ingediend.

De toelating kenmerkt een trend in de VS. Voorheen werden vooral transgene gewassen toegelaten die een voordeel opleverden voor de teler, zoals een goedkopere onkruidbestrijding of resistentie tegen insecten. De eigenschap van de transgene appel is gericht is op de consument. De verschuiving was eerder te zien bij de Innate-aardappel. Die kreeg in november 2014 een teelttoelating. De aardappel is gemaakt door verwerker J.R. Simplot en produceert minder acrylamide als het te heet wordt gebakken.

Eén reactie

  • ed12345

    Nou wij zelf nog!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.