Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Suikerprijs naar laagste peil in zes jaar

Londen – De suikerprijs is gedaald naar het laagste niveau in zes jaar. Het eerstaflopende contract (mei) op de termijnmarkt in Londen sloot woensdag op $371,60 per ton. Dat is de laagste slotnotering voor een eerstaflopende contract voor witsuiker sinds 29 januari 2009.

Ook de prijs van ruwe suiker daalt fors. Op de termijnmarkt in New York sloot het meicontract woensdag op 13,79 dollarcent per pound ($303,74 per ton). Het is de laagste notering in New York voor het meest verhandelde suikercontract sinds april 2009.

De recente daling wordt vooral veroorzaakt doordat de International Sugar Organisation (ISO) de beschikbaarheid van suiker vergroot voor dit seizoen 2014/2015. De organisatie van suikerproducerende en importerende landen gaat nu uit van een recordproductie van 172,1 miljoen ton. Dat is hoger dan in voorgaande prognoses. Daarnaast verwacht ISO dat het verbruik van suiker minder hard stijgt dan eerder werd ingeschat. Daardoor blijft de suikervoorraad in de wereld dit seizoen vrijwel stabiel, nadat de vier voorgaande seizoenen enorme voorraden zijn opgebouwd als gevolg van een zeer grote productie.

Productie zal dalen vanwege lage prijs

Voor de langere termijn verwacht ISO dat de suikerproductie daalt vanwege de lage prijs. In seizoen 2015/2016 verwacht de ISO dat de productie achter blijft bij het verbruik. Dan is er ruimte voor een prijsstijging. Dat is ook te zien in de prijsvorming op de termijnmarkten. In Londen sloot het termijncontract voor levering mei 2016 woensdag op $413,20 per ton witsuiker. New York noteerde voor het mei 2016 contract 15,85 dollarcent per pound ruwe suiker ($349,12 per ton).

Extra druk op suikerprijs

De suikerprijs staat extra onder druk omdat het na een lange periode van droogte is gaan regenen in Centraal-Brazilië, waar veel suikerriet wordt geteeld. Dat vergroot de kans op een goede opbrengst. De oogst van suikerriet begint daar in april. Het gewas kan nog flink profiteren van de neerslag.

Daarnaast komt er meer suiker op de wereldmarkt, omdat India een subsidie instelt op de export van ruwe suiker. Volgens de nieuwssite Agrimoney bedraagt die 4.000 roepies ($65) per ton. Dat is hoger dan de vorige exportsubsidie van 3.371 roepies, die in september vorig jaar afliep. India kreeg veel kritiek van de wereldhandelsorganisatie WTO op het voornemen om de exportsubsidie opnieuw in te voeren. Maar veel suikerrietverwerkers staan er financieel zo slecht voor door de lage suikerprijs, dat India de subsidie weer invoert.

Weerslag op bietenprijs

De lage suikerprijs gaat zijn weerslag hebben op de bietenprijs voor oogst 2015. Cosun verwacht dat de bietenprijs kan dalen naar €35 tot €37 per ton bieten. Voor de oogst van 2014 betaalde Cosun iets meer dan €50.

Eén reactie

  • de.wijnakker1

    Altijd het zelfde liedje bij Cosun, ze betalen niet meer dan € 44.75 excl bij 16 % en 87 win.

Of registreer je om te kunnen reageren.