Akkerbouw

Nieuws 1979 x bekeken

Pootaardappelafnemers trappen op rem

Den Haag – De afnemers van Nederlands pootgoed hebben in januari op de rem getrapt. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar werd 19 procent (zo'n 20.000 ton) minder pootgoed geëxporteerd.

Op 1 januari was nog sprake van een nieuw record in de uitvoer van Nederlandse pootaardappelen, zo wijzen de cijfers uit van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). Niet eerder werden zoveel poters uitgevoerd dan dit seizoen. Een haperende afzet als gevolg van lage consumptie-aardappelprijzen binnen de Europese Unie heeft de afzet in januari  echter flink doen inzakken. Desondanks staat de totale uitvoer nog op plaats drie, achter die in de afzetseizoenen van oogst 2012 en 2013.

Vorige maand werd 83.089 ton pootgoed geëxporteerd. Alleen in 2010 werden nog minder poters in januari uitgevoerd. Ter vergelijking; in de jaren 2000 tot en met 2008 viel de uitvoer in januari nooit lager uit dan 100.000 ton. Dat heeft ook te maken met het feit dat vroege afnemers juist steeds eerder pootgoed zijn gaan afnemen. Vandaar dat de afgelopen jaren telkens een record is geboekt in de afzetmaanden tot de jaarwisseling. Dit seizoen was tot en met december al 358.990 ton pootgoed geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.