Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

NAV-voorzitter: Telers niet tegen elkaar opzetten

Lelystad – Teun de Jong, voorzitter Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), vindt dat het geen zin heeft de controverse tussen pootgoedtelers en telers van consumptie-aardappelen over de pootgoedkwaliteit op de spits te drijven. "Telers moeten niet tegen elkaar worden opgezet."

De Jong reageert op de noodkreet van Nedato-directeur Wim van de Ree. Die noemde op NAK-telersbijeenkomsten pootgoed 'te vaak van slechte kwaliteit'. Dat zou telers veel geld kosten. Door een betere samenwerking tussen pootgoed- en consumptieteler zijn volgens Van de Ree veel problemen te voorkomen.

De Jong is er verbaasd over dat Van de Ree juist nu de kat de bel aanbindt. "Nedato let al zeer scherp op de pootgoedkwaliteit, en heeft op dat vlak stappen vooruit gezet."

De Jong, zelf pootgoedteler, relativeert de kritiek uit het Zuidwesten. "Als nou heel de wereld het Nederlandse pootgoed prijst, dan is het toch raar dat er nou juist in het Zuidwesten problemen zijn. Telers stellen irreële eisen. Ze willen dat knollen er uitzien alsof ze van nylon zijn, maar ze moeten ook binnen drie dagen boven staan. Misschien hebben de klachten te maken met hoe ze daar met het  pootgoed omgaan."

De Jong zegt zich wel te kunnen voorstellen dat er  bij consumptie-aardappeltelers irritatie zit. "Ze krijgen zowat niks voor hun aardappelen, maar worden dan wel weer geconfronteerd met relatief duur pootgoed."

Net als Van de Ree vindt de NAV-voorzitter dat de problemen sectorbreed moeten wordt opgelost. "Dat gaat ook wel lukken als het stof weer is neergedaald."

Eén reactie

  • Alex63

    Inderdaad, moeten als volwassen mensen met elkaar omgaan, consumptie- en pootgoedteelt hebben elkaar nodig, in gesprek gaan met elkaar, niet elkaar afkatten bereik je niks mee, kijken of we elkaar kunnen versterken. Opbrengst x Prijs daar moeten de centen vandaan komen, daarnaast mag rustig kritisch omgegaan worden met de kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.