Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Lage prijzen drukken arealen tarwe, mais en soja in VS

Washington – De Amerikaanse akkerbouwers gaan dit jaar minder tarwe, mais en sojabonen verbouwen. Dat komt doordat deze gewassen minder geld opbrengen.

Dat maakt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bekend in de eerste areaalprognose van dit jaar. Vooral het tarweareaal krimpt. De akkerbouwers in de VS telen dit jaar 22,5 miljoen hectare tarwe. Dat is 2,3 procent minder dan in 2014. Het maisareaal krimpt met 1,8 procent naar 36,0 miljoen hectare. De oppervlakte sojabonen komt op 33,8 miljoen hectare. Dat is 0,2 procent minder dan vorig jaar. Tarwe, mais en sojabonen zijn de grootste akkerbouwgewassen in de VS. De drie gewassen beslaan dit jaar een areaal van 92,3 miljoen hectare. Dat is het kleinste areaal sinds 2011.

Saldo's dalen door lage prijzen

Robert Johansson, hoofdeconoom bij USDA, verklaart de krimp uit de lage prijzen. "Daardoor dalen de saldo's. Akkerbouwers zaaien dan minder productieve grond op hun bedrijf niet in, maar laten dat braak liggen. We zagen deze tendens eind vorig jaar al bij de inzaai van wintertarwe. Dat areaal is ook gekrompen."

USDA verwacht dat de akkerbouwers in het nieuwe seizoen 2015/2016 gemiddeld $5,10 per bushel tarwe ontvangen (€166 per ton) af boerderij. Dat is 15 procent minder dan de $6 die de boeren dit seizoen krijgen. De maisprijs af boerderij schat USDA voor seizoen 2015/2016 in op $3,50 per bushel mais (€122 per ton). Dat is 4,1 procent lager dan de gemiddelde prijs van dit seizoen en de laagste prijs sinds 2006. Sojabonen brengen in het nieuwe seizoen gemiddeld $9 per bushel op (€293 per ton). Dat is een val van 11,8 procent ten opzichte van dit seizoen en net als bij mais de laagste prijs in negen jaar.

Mais niet massaal verruild voor sojabonen

De voorspelling van USDA pakt anders uit dan wat analisten hadden verwacht. Die gingen ervan uit dat de akkerbouwers massaal mais zouden verruilen voor sojabonen in het bouwplan. De teeltkosten zijn bij sojabonen lager dan bij mais. Sojabonen hebben minder kunstmest nodig omdat de bonen stikstof binden uit de lucht. De switch vindt wel plaats, maar veel minder dan verwacht. Ook het areaal sojabonen krimpt dit jaar in de VS, verwacht USDA.

De akkerbouwers in de VS telen ook minder katoen. Dat areaal krimpt naar 3,9 miljoen hectare, het kleinste areaal in zes jaar. Ook dat komt door de lage prijzen. De voorraad katoen op de wereld is bijna gelijk aan het jaarlijkse verbruik. Zo'n extreem grote voorraad belooft extreem lage prijzen.

Laatste reacties

  • ed12345

    Ik denk dat de grootste inpakt op de markt zal zijn het verbod om de 2e oogst soyabonen te zaaien in de staat Matto Grosso

  • Peerke1

    Welke gewassen zijn interessanter en brengen dus meer money op?

  • agro1

    niks zaaien is beter dan verlies zaaien. aan zulke prijzen gaat er marginale grond uit productie. het hongerspook zal nog even moeten wachten, dit doet het trouwens al meer dan 50 jaar. zal intussen wel lekker slapen.

Of registreer je om te kunnen reageren.