AkkerbouwNieuws

Inzaai soja verboden in Mato Grosso

Cuiabá – De inzaai van soja voor de tweede oogst is tussen 1 mei en 15 september verboden in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Deze ingrijpende maatregel is getroffen ter bestrijding van de Aziatische roest (Phakopsora pachyrhizi) in soja.

Basis voor het besluit vormen zowel de grondsoort als het klimaat in de deelstaat. Studies hebben aangetoond dat het continue verbouwen van soja op dezelfde percelen niet duurzaam is. Boeren zijn verplicht om ook sojaplanten die spontaan opkomen te bestrijden. Voor veredelings- en vermeerderingsvelden kan een speciale vergunning worden aangevraagd. Hiervoor gelden echter zeer strenge voorwaarden. Als er Aziatische roest wordt aangetroffen wordt het gehele perceel vernietigd.

Een speciale werkgroep zal uitgebreide controle gaan uitvoeren op de percelen die tussen 15 en 30 september worden gezaaid om zodoende besmetting te voorkomen van percelen die vanaf oktober worden ingezaaid.

De maatregel voorziet ook in een nieuwe voorschriften voor de preventieve bestrijding door bespuitingen. Zo wordt het aantal bespuitingen, de te gebruiken fungiciden afhankelijk van hun actieve stof ook de volgorde in het gebruik daarvan nu wettelijk geregeld.

Beheer
WP Admin