Akkerbouw

Nieuws 1413 x bekeken 4 reacties

Inzaai soja verboden in Mato Grosso

Cuiabá - De inzaai van soja voor de tweede oogst is tussen 1 mei en 15 september verboden in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Deze ingrijpende maatregel is getroffen ter bestrijding van de Aziatische roest (Phakopsora pachyrhizi) in soja.

Basis voor het besluit vormen zowel de grondsoort als het klimaat in de deelstaat. Studies hebben aangetoond dat het continue verbouwen van soja op dezelfde percelen niet duurzaam is. Boeren zijn verplicht om ook sojaplanten die spontaan opkomen te bestrijden. Voor veredelings- en vermeerderingsvelden kan een speciale vergunning worden aangevraagd. Hiervoor gelden echter zeer strenge voorwaarden. Als er Aziatische roest wordt aangetroffen wordt het gehele perceel vernietigd.

Een speciale werkgroep zal uitgebreide controle gaan uitvoeren op de percelen die tussen 15 en 30 september worden gezaaid om zodoende besmetting te voorkomen van percelen die vanaf oktober worden ingezaaid.

De maatregel voorziet ook in een nieuwe voorschriften voor de preventieve bestrijding door bespuitingen. Zo wordt het aantal bespuitingen, de te gebruiken fungiciden afhankelijk van hun actieve stof ook de volgorde in het gebruik daarvan nu wettelijk geregeld.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe vrij is Braztliaanse teler nog?

 • agro1

  zo vrij als de omstandigheden toestaan. goed dat er verantwoordelijkheid genomen wordt en er toezicht is. beetje boven-individueel belang bewaken is niet verkeerd. hopelijk niet al te corrupt, maar dat hebben we hier gelukkig ook.

 • GlySol

  Als ik het goed begrijp was deze maatregel al een tijdje actief, alleen is de startdatum nu anderhalve maand vervroegd. Hier moeten wij de aardappelhopen ook afdekken. http://www.soybeansandcorn.com/news/Feb12_15-Soy-Free-Dates-in-Mato-Grosso-Set-From-May-1-to-September-15

 • ed12345

  Ik denk dat de maatregel een goede is ,van wat ik begrepen heb zijn veel van de grote land eigenaren ,zelf niet boer of nauwelijks bij betrokken ,maar hebben een bedrijfsleider er op en dat maar een ding teld ,zoveel mogelijk geldelijke opbrengst ook al komt dat landbouwkundig niet helemaal juist.
  Vooropgesteld ik gun helemaal niemand tegenslag ,maar dit ons denkelijk wel goed uit de handel in RR soya is hier heel erg kalm .Door een grote staat als Matto Grosso de prodctie te verminderen kan de vraag wereld wijd wat doen toenemen

Of registreer je om te kunnen reageren.