Akkerbouw

Nieuws 2428 x bekeken 8 reacties

IGC verwacht grote graanoogst in 2015/2016

Londen – De wereld produceert in het nieuwe seizoen 2015/2016 opnieuw veel tarwe en mais. Zowel de tarweoogst als de maisoogst wordt de twee na grootste ooit. Dat verwacht de International Grains Council (IGC).

De organisatie van graanexporterende en -importerende landen gaat in de laatste prognose uit van een tarweoogst in 2015/2016 van 705 miljoen ton. Dat is 1,9 procent minder dan dit seizoen, dat de wereld een recordoogst van 719 miljoen ton tarwe oplevert. De oogst van 2013/2014 leverde 713 miljoen ton tarwe op. De nieuwe oogst in 2015/2016 wordt dan de derde grootste ooit, volgens de prognose van IGC.

IGC publiceert ook de eerste prognose voor de maisoogst in het volgende seizoen 2015/2016. Die schat de organisatie op 938 miljoen ton. Dat is net als bij tarwe de derde grootste ooit, na die van de twee voorgaande seizoenen. De maisoogst voor het nieuwe seizoen is 5,4 procent lager dan het record van dit seizoen. Het nieuwe seizoen start met een voorraad van 193 miljoen ton mais. Dat is genoeg om bijna 20 procent van het jaarverbruik te dekken, oftewel ruim tien weken. IGC noemt dat een 'comfortabele voorraad' voor de maisverbruikers. Dat heeft een prijsdrukkend effect.

Vorige week meldde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ook dat de wereld grote voorraden tarwe en mais heeft. Dat drukt de prijzen. Een kanttekening is dat het groeiseizoen op het noordelijk halfrond nog moet beginnen. De producties kunnen dus nog tegen vallen.

IGC heeft nog geen prognose gemaakt voor de oogst van sojabonen in het nieuwe seizoen 2015/2016. Voor dit lopende seizoen is sprake van een recordproductie van 315 miljoen ton. Dat is 11 procent meer dan vorig seizoen. Het verbruik van sojabonen stijgt ook naar een record van 300 miljoen ton, vooral door de enorme vraag uit China. Door de overproductie groeit de wereldwijde voorraad met 50 procent naar 45 miljoen ton sojabonen.

Laatste reacties

 • info36

  Biobrandstoffen!

 • ikkethuis

  Ik vind het al knap als ze de oogst 2014-2015 kunnen voorspellen, laat staan voor 2015-2016.

 • geert150

  dat wordt dus weer geen 300 euro .groetjes Haanstra LTO

 • piethermus1

  Binnen 4 jaar 300 euro. De groeten terug dus.

 • piethermus1

  Het is altijd opvallend dat in deze periode van het jaar de oogst altijd structureel hoger ingeschat wordt dan deze later werkelijk blijkt te worden. Dat wil ik wel geconstateerd hebben.

 • jop

  Het is net als met de opbrengstraming van uien en aardappelen,klopt nooit.

 • Peerke1

  Waar bewaart de schrijver zijn glazen bol en hoe betrouwbaar zijn deze glazen bollen?

 • A.B.Vink

  deze glazen bollen zijn volstrekt ombetrouwbaar en enkel bedoeld om de prijzen zo veel mogelijk te drukken en speculatie tegen te gaan. dus in wiens portemonnee zitten de hoge heren weer eens te wroeten??? Juist! w.g.(niet A.B. Vink, maar) zijn vrouw

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.