Akkerbouw

Nieuws

Fritesindustrie in de EU heeft beste groeikansen

Dronten – De wereldmarkt voor frites groeit, er is een toenemende consumptie. De jaarproductie kan in de komende vijf jaar toenemen met 1,75 miljoen ton.

Vooral de industrie in de Verenigde Staten en Europa kan daardoor uitbreiden. Daarbij hebben de Europese mededingers de beste kansen. Dat stelde Aviko-directielid Dick Zelhorst woensdag Dronten, tijdens de jaarlijkse themadag aardappelen van telersbeurs LNCN. In de Verenigde Staten kent de industrie weliswaar stabiele, zij het relatief hoge (contract)prijzen en een uitstekende kwaliteit. Echter, de producenten in de EU-5 (Noordwest-Europa), waaronder uiteraard Nederland hebben het voordeel van gunstiger kostprijs, duurzame waterbeschikbaarheid,  prima agrarische expertise, een sterk georganiseerde sector en niet te vergeten een momenteel veel betere infrastructuur en lagere zeevrachtkosten. De kostprijs vertoont weliswaar nog te veel grote schommelingen. Dat is volgens Zelhorst een struikelblok in exportmarkten waar juist de grootste groei te behalen is. De Nederlandse fritesafzet buiten de EU, zoals Azië, is in twee jaar tijd gegroeid van 25 procent naar 35 procent van het totaal. Stabielere prijzen vergen wel een omslag in de relatie tussen telers en industrie. Weliswaar is er in Nederland al een vaste prijsdekking van 60 procent, het streven is naar meer, in het bijzonder ook meerjarenafspraken. Volgens Zelhorst moet de industrie daarbij ook de hand in eigen boezem steken en een kostprijs plus vergoeding bieden voor de volledige aardappelopbrengst van zijn leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.