Akkerbouw

Nieuws

Euronext onderzoekt termijncontract suiker

Breda – De termijnmarkt Euronext onderzoekt de mogelijkheden om te starten met een termijncontract voor suiker. Suikerhandelaren hebben daar volgens persbureau AgraEurope op aangedrongen, gesteund door organisaties van suikerverwerkers en bietentelers.

De termijnmarkt van concurrent ICE in Londen noteert suiker in dollars en is een afspiegeling van de wereldmarkt. De EU kent echter een systeem van invoerheffingen en tot eind september 2017 een quotering van voedingssuiker. De invoerheffingen blijven ook daarna bestaan. Daardoor kunnen grote prijsverschillen ontstaan tussen de Europese suikerprijs en die op de wereldmarkt. Daarom wil de handel een termijncontract dat een afspiegeling is van de Europese markt.

Bietentelerscoöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, kent het initiatief van de suikerhandel maar ondersteunt het niet actief, zegt Cosun-directeur Robert Smith. "Wij vrezen dat er weinig wordt gehandeld in zo'n termijncontract voor de Europese markt. Een dunne handel kan sterke prijsschommelingen veroorzaken. Bovendien hebben we er niet zo'n behoefte aan. Europa is onze thuismarkt."

In Londen wordt op de ICE-termijnmarkt al witsuiker verhandeld, op de ICE-beurs in New York ruwe suiker. Smith: "We gebruiken deze markten om de suikerverkoop op de wereldmarkt af te dekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.