Akkerbouw

Nieuws 1797 x bekeken 1 reactie

Eerste gele roest gevonden

Bergen op Zoom - In wintertarwe zijn de eerste aantastingen met gele roest aangetroffen, vooral in gebieden waar weinig nachtvorst is geweest. Dat meldt middelenfabrikant Syngenta Crop Protection.

De carnavals-week bracht gunstige weersomstandigheden voor het ontwaken van septoria en gele roest. Temperaturen liepen op en het bleef vochtig. Ook teeltadviseur Edwin Kleijwegt van Van Iperen heeft al verschillende percelen met actieve infecties gevonden. ,,Ook in rassen die vorig jaar seizoen gespaard bleven, vinden we nu al aantasting. Vaak nog individuele planten, geen complete percelen. De septoria-infectie is vaak veel egaler verspreidt door het veld."

Vostperiode verlaagt ziektedruk

Een strenge winter is tot nu toe uitgebleven. Alleen een aanhoudende vorstperiode helpt de ziektedruk te verlagen. ,,Sporen van gele roest worden door vorst relatief gemakkelijk gedood, afgelopen najaar vonden we echter al nieuw gezaaide percelen tarwe met gele roest. Pas als deze geïnfecteerde bladeren door vorst volledig afsterven, zal ook het mycelium van de schimmel afsterven", aldus gewasadviseur Ruud van Logten van Syngenta. Ook de verre ontwikkeling van de gewassen zorgt voor extra kans op ziektes. Ze drogen namelijk minder snel op. Alert blijven is belangrijk om herhaling van vorig jaar te voorkomen.

T0-bespuiting bij gevoelige rassen

Syngenta adviseert om bij rassen die gevoelig zijn voor septoria en/of gele roest standaard een T0-bespuiting uit te voeren. Een te vroege T0-bespuiting is echter onverstandig. Door veel nieuwe groei tussen T0 en T1 loopt men het risico dat veel nieuw blad onbeschermd is. Stel de T0-bespuiting dan ook indien mogelijk uit tot maart, omdat deze bespuiting daar het efficiëntst is.

Voor een T0-bespuiting hebben volgens Van Logten sterk-beweeglijke triazolen zoals propiconazool en cyproconazool de voorkeur. Deze zijn beter in staat om nieuwe groei te beschermen. Triazolen zoals epoxiconazool en prothioconazool zijn duidelijk minder beweeglijk in de plant maar hebben een langere duurwerking. Dergelijke triazolen passen daarom beter op T1 en T2.

Eén reactie

  • new kids

    kkkkkkkom op nou met z'n alle, lekker spuiten met die hap.

Of registreer je om te kunnen reageren.