Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

EU produceert record aan suiker

Brussel – De EU produceert dit seizoen een record van 19,1 miljoen ton suiker. De lidstaten schoven daarnaast 560.000 ton suiker door van vorig seizoen naar dit seizoen. De EU heeft hierdoor totaal ruim 19,6 miljoen ton suiker beschikbaar.

 

Het suikerquotum bedraagt 13,2 miljoen ton. De lidstaten moeten dit seizoen 6,4 miljoen ton suiker een andere bestemming geven dan de Europese voedingsmarkt, blijkt uit de suikerbalans voor de EU van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de balans is ook het EU-quotum opgenomen van 720.000 ton isoglucose.

De voorraad quotumsuiker voor de voedingsmarkt bedroeg 1,9 miljoen ton bij de start van dit seizoen op 1 oktober 2014. Dat halveert eind dit seizoen naar 0,9 miljoen ton. Een woordvoerder van de RVO noemt een aantal oorzaken. "De EU importeert veel minder doordat suiker goedkoop is in de EU. Er is een grote concurrentie tussen de producenten. De koers van de euro is gedaald, terwijl de koers van de dollar juist is gestegen. Daarom verkopen exporterende landen hun suiker het liefste op markten waar wordt afgerekend in dollars. Daarnaast is het verbruik van suiker in de EU gestegen. Dat gaat ten koste van de voorraad."

De totale suikervoorraad stijgt wel in de EU door de enorme productie van surplussuiker, dat buiten het quotum is geproduceerd. Op 1 oktober startte de EU met een totale suikervoorraad van 1,9 miljoen ton. Dat groeit dit seizoen met 86 procent naar 3,4 miljoen ton.

Eén reactie

  • ed12345

    En die leuke franse regering gaat rietsuiker in voeren!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.