Akkerbouw

Nieuws 1218 x bekeken

EU exporteert record aan tarwe

Brussel – De Europese Unie exporteerde afgelopen week bijna 1,7 miljoen ton tarwe. Dat is anderhalf keer de hele Nederlandse tarweoogst. De wekelijkse export is in zeker vijftien jaar niet zo groot geweest.

De EU exporteerde dit seizoen (sinds 1 juli) 26,8 miljoen ton graan. De export ligt nu voor het eerst hoger dan vorig seizoen, toen de teller begin februari op 26,3 miljoen ton stond. De export bereikte vorig seizoen 2013/2014 een record.

De export loopt als een tierelier, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Dit is ongekend. Een dergelijke grote export in één week kennen we alleen van de vorige eeuw, toen Brussel nog exportsubsidies verleende."

De woordvoerder van RVO.nl noemt een aantal oorzaken voor de goedlopende export. "De lage eurokoers maakt Europese tarwe gewild op de wereldmarkt. Bovendien stelde Rusland per 1 februari een exportheffing in op tarwe van minimaal €35 per ton. En de export vanuit Oekraïne ligt stil. Dat land heeft al veel tarwe verkocht aan andere landen. Men zegt dat de overheid en de handel een overeenkomst hebben gesloten om de export tijdelijk te beperken, tot duidelijk is hoe de tarwe de winter is doorgekomen."

Daarnaast is de dollar vrij duur. Tarwe wordt op de wereldmarkt in dollars afgerekend. Dat maakt export vanuit de VS duur. De VS hebben dit seizoen tot nu toe een kwart minder tarwe verkocht op de wereldmarkt dan vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.