Akkerbouw

Nieuws 12 reacties

'Crisis Oekraïne heeft effect op graanprijs'

Minsk – De crisis in Oekraïne gaat invloed hebben op de graanprijzen. De havenstad Mariupol is namelijk van strategisch belang voor de opstandelingen in het Oosten van het land.

De haven speelt ook een grote rol in de export van tarwe en mais.

Dat zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "In de haven van Mariupol kunnen schepen tot 40.000 ton worden geladen. De opstandelingen hebben Mariupol nodig voor de export van graan. Een oorlog om de havenstad is een drama voor de mensen daar. En het heeft een prijsopdrijvend effect op de graanprijzen."

Oekraïne is inmiddels de tweede exporteur van mais ter wereld, na de VS maar wel vóór Brazilië en Argentinië. Oekraïne is de zesde exporteur van tarwe. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) exporteert Oekraïne dit seizoen 18 miljoen ton mais en 11 miljoen ton tarwe. Woensdagavond vergaderen de leiders uit Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over het slepende conflict in het Oosten van Oekraïne.

Laatste reacties

 • ed12345

  Ze vergaderen wel maar er wordt toch richting westen stilletjes aan door veroverd! Dat zelfs Polen dit op de zenuwen werkt is heel goed te begrijpen ,deze mensen zijn al zo vaak het kind van de rekening geweest

 • alco1

  De tweede wereldoorlog begon precies zo.

 • Peerke1

  Dat Poetin een kalasnikof geweer als een geschenk weggeeft zegt ook heel veel en eigenlijk alles over Poetin zelf.

 • trijnie

  Het is een minne die Poetin. Ik wist het meteen al toen hij aan de macht kwam, je leest het van zijn gezicht af. Het wordt dxnderen.
  Ik heb een zwaar gemoed.

 • ed12345

  Alco daar denk ik ook vaak aan de vergelijkingen .Maar ik denk wel dat Mevr Merkel iets realistiser is dan Chamberlain in die tijd,Het is nu de vraag of de NATO bereid is om weer net als voor het vallen van de muur enorm veel strijdkrachten op de been en paraat te hebben in west Europa ,dat kost niet alleen veel centjes maar ook veel tijd !!Als ik het van een Russisch standpunt bekijk moet ik toegeven dat de Nato wel erg kort bij is gekomen voor de Russen!!

 • fa. de Graaf

  Ongelooflijk dat Europa er weer intuind, het is precies de bedoeling van Putin om de Oekraine een te houden voor minder gaat hij niet. Hij weet dat de tijd in zijn voordeel werkt en dat wij militair niet kunnen en willen en te lang nodig hebben om eensgezind standpunt in te nemen. Timmermans hoor en zie je niet meer, nu er niets aan eer te behalen valt. Net als in Joegoslavie moeten de Amerikanen ons weer redden. door de bombardementen had Servie door dat Rusland ze in de steek liet en was het gedonder over en Europa gered. Dit is een heel andere situatie en Rusland kan en wil niet afgaan, voor hun het hart van hun cultuur. We hadden ons nooit moeten bemoeien met de situatie. Voorspelling van mij is dat de Oekraine weer in hun invloedsfeer komt.

 • fa. de Graaf

  Ongelooflijk dat Europa er weer intuind, het is precies de bedoeling van Putin om de Oekraine een te houden voor minder gaat hij niet. Hij weet dat de tijd in zijn voordeel werkt en dat wij militair niet kunnen en willen en te lang nodig hebben om eensgezind standpunt in te nemen. Timmermans hoor en zie je niet meer, nu er niets aan eer te behalen valt. Net als in Joegoslavie moeten de Amerikanen ons weer redden. door de bombardementen had Servie door dat Rusland ze in de steek liet en was het gedonder over en Europa gered. Dit is een heel andere situatie en Rusland kan en wil niet afgaan, voor hun het hart van hun cultuur. We hadden ons nooit moeten bemoeien met de situatie. Voorspelling van mij is dat de Oekraine weer in hun invloedsfeer komt.

 • ohzo

  Waarom moet Ukraine in onze invloedssfeer komen? Nederland heet de mond vol van graaiers en corruptie.. Vergeleken met Ukraine hebben wij nog maar een kleuterklasje.

 • Mozes

  Zal het niet-Russische deel van de bevolking wat toch 60% van het totaal is een Russische overheersing ooit accepteren? Welke tirannie is er nodig om dit deel van het volk er onder te houden?

 • ed12345

  Mozes dat is nu goed zichtbaar dacht ik

 • koestal

  Poetin was vroeger hoofd van de Russische geheime dienst,dat zijn meestal geen lieverdjes

 • agro1

  de brusselse eu-nezen moeten stoppen met in opdracht van the us of a te blijven ophitsen. die eu-hitspipos op Maidan staan me nog helder voor de geest. nieuwe macht doet in het kwadraat, wat ze de verdrevenen(beslist ook geen voorbeeldbraven) wellicht terecht verweten. als oekraiine weg wil van rusland; prima. als oost-oekraiine weg wil van oekraiine; net zo prima. wie kaatst moet de bal verwachten en gun een ander, wat je zelf ook hebt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.