Akkerbouw

Nieuws 1329 x bekeken

Cosun investeert in vergroting suikerproductie

Breda – Bietentelerscoöperatie Cosun investeert jaarlijks rond €120 miljoen in de dochterbedrijven. Dat is 1,5 keer de jaarlijkse afschrijvingen, vertelde directievoorzitter Robert Smith bij de presentatie van de jaarcijfers.

"Dat doen we een paar jaar achter elkaar. We willen onder andere de capaciteit van onze suikerfabrieken verhogen. Afgelopen campagne verwerkten onze beide Nederlandse fabrieken gemiddeld 25.000 ton bieten per fabriek per dag. In 2017 moet dat zijn opgeschaald naar 28.000 ton. Onze fabriek in Anklam in Duitsland verwerkt nu 11.000 ton bieten per dag. Dat moet 17.000 ton worden. Het gemiddelde in Europa lag in 2012 op 10.000 ton bieten per fabriek per dag. We hebben al geïnvesteerd in diksaptanks, waardoor we onze fabrieken veel efficiënter benutten. We investeren ook in nieuwe diffusietorens en pulppersen."

Cosun wil meer suiker kunnen produceren, zegt Smith. "Eind september 2017 vervalt de suikerregeling. Dan zijn we niet langer gebonden aan een quotum voor de voedingsmarkt. Ook kunnen we dan net zo veel suiker exporteren als we willen. Het bietenareaal kan dan wel groeien naar 90.000 hectare."

Of registreer je om te kunnen reageren.