Akkerbouw

Nieuws laatste update:13 feb 2015

Cosun boekt lager resultaat over 2014

Breda – Bietentelerscoöperatie Cosun boekte over 2014 lagere financiële resultaten dan in 2013.

De omzet daalde met 2 procent naar €2,1 miljard. Het bedrijfsresultaat kwam 36 procent lager uit op €110 miljoen. Het netto-resultaat bedraagt €79 miljoen, een daling van 43 procent.

De daling wordt vrijwel volledig veroorzaakt door slechtere resultaten bij dochterbedrijf Suiker Unie. De suikerprijs is bijna gehalveerd in een jaar. Ook Sensus (cichorei) boekte een lager resultaat vanwege de gestegen cichoreiprijzen. De dochterbedrijven Aviko (aardappelverwerking) en Duynie (voergrondstoffen) haalden wel een beter resultaat over 2014. Dat van SVZ (groente- en fruitingrediënten) bleef stabiel.

Suiker Unie had in 2014 veel last van de gedaalde suikerprijs, zei directievoorzitter Robert Smith op een persconferentie in Breda. "In oktober 2014 lag de prijs voor voedingssuiker op €453 per ton. Een jaar eerder was dat ruim €700."

Smith verwacht dat de suikerprijs de bodem heeft bereikt. "Veel suikerproducenten in de wereld draaien met verlies. Terwijl de suikerconsumptie in de wereld ieder jaar 2 procent stijgt. Suiker zal dus duurder worden. Maar Suiker Unie heeft al driekwart van de suiker verkocht van de afgelopen campagne, omdat onze afnemers jaarcontracten willen afsluiten. Daardoor daalt de omzet van Suiker Unie in 2015. Dat leidt tot een lager resultaat voor Cosun. Vanaf 2016/2017 verwachten we een herstel."

Of registreer je om te kunnen reageren.