Akkerbouw

Nieuws

Consortium zoekt genen voor stijging opbrengst aardappel

Wageningen – Biotechbedrijf Solynta sluit zich aan bij het onderzoeksconsortium BioSolar Cells. Het doel is om genen op te sporen in aardappelen, die zorgen voor hogere opbrengsten.

BioSolar Cells doet onderzoek naar het omzetten van zonne-energie in biobrandstof, chemicaliën en biomassa. Planten zetten gemiddeld 0,5 procent van het zonlicht om in biomassa, terwijl het theoretisch maximum 5 procent is. Daarom wil BioSolar Cells weten welke genen een rol spelen in die omzetting.

Om dat goed te kunnen beoordelen, gebruikt BioSolar Cells het liefst planten met een kleine genetische variatie. Solynta ontwikkelde diploïde homozygote inteeltlijnen bij aardappelen, zegt Pim Lindhout, directeur R&D. "Onze lijnen zijn genetisch identiek. Dan kun je beter beoordelen welke genen betrokken zijn bij de fotosynthese. BioSolar Cells kan de genen opsporen die de opbrengst van aardappelen beïnvloeden. Solynta kan die genen inkruisen in de inteeltlijnen die we hebben ontwikkeld."

BioSolar Cells is in 2010 opgericht. Er doen zo'n veertig bedrijven en negen universiteiten mee in het onderzoeksconsortium. Volgens directeur René Klein Lankhorst is het onderzoek gestart bij de zandraket. "We kunnen bepaalde stukken op het genoom aanwijzen die mogelijk betrokken zijn bij de fotosynthese. Bij brassica (kool) hebben we genoomdelen geïdentificeerd die de kouderesistentie beïnvloeden. Nu gaan we onderzoek doen met de aardappellijnen van Solynta. We hebben plannen om dit onderzoek uit te breiden naar tomaten en suikerbieten."

Of registreer je om te kunnen reageren.