Akkerbouw

Nieuws

CME start Europees tarwecontract

Chicago –De Amerikaanse CME Group start eind april met een Europees tarwecontract. Het contract noteert in euro's met levering op diverse plaatsen in Noord-Frankrijk. Het wordt verhandeld in Chicago. Er kan worden gehandeld in termijncontracten en opties. September 2015 wordt de eerstaflopende termijn.

CME is eigenaar van de termijnmarkt in Chicago, de grootste handelsplaats voor agrarische grondstoffen. Persbureau Reuters meldt dat CME overeenkomsten heeft gesloten met vier grote handelshuizen om te zorgen dat het nieuwe contract in voldoende aantallen verhandeld wordt.

Concurrent Euronext heeft tot nu toe verreweg het grootste handelsplatform voor Europese tarwe in Parijs. Beursorganisatie ICE handelt alleen in voertarwe op de termijnmarkt in Londen. CME wil met het nieuwe tarwecontract marktaandeel van Euronext afsnoepen. Daarom maakt CME diverse leveringsplaatsen mogelijk in Noord-Frankrijk. Euronext beperkt de leveringsplaats tot enkele opslagsilo's in de Franse havens. Volgens Reuters wil CME ook de handelsuren verruimen, zodat de handel begint voordat de termijnmarkt in Parijs start. CME sluit de handel in het contract voor Europese tarwe op het moment dat Euronext al dicht zit.

CME handelt in Chicago al in 'soft-red' wintertarwe en 'hard-red' wintertarwe. Ook is sinds juni 2012 handel mogelijk in termijncontracten voor tarwe uit de landen rond de Zwarte Zee, maar daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt.

Euronext meldde vorige week dat het begin maart een nieuw contract voor maaltarwe gaat verhandelen op de termijnmarkt in Parijs. Het contract ('milling wheat no.3') stelt hogere kwaliteitseisen dan het bestaande ('milling wheat no.2'). De eerst aflopende termijn is september 2015. CME hanteert in het nieuwe tarwecontract kwaliteitseisen, die zitten tussen het bestaande en het nieuwe contract van Euronext.

Doordat de EU met steeds meer lidstaten is uitgebreid, neemt de betekenis van het handelsblok als tarwe-exporteur toe. Dat is vooral het geval sinds de toetreding in 2007 van Roemenië en Bulgarije. De EU wordt dit seizoen de grootste tarwe exporteur in de wereld en verdringt de VS van de eerste plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.