Akkerbouw

Nieuws 1318 x bekeken

British Sugar betaalt paar euro voor surplusbieten

Londen – Het Britse suikerbedrijf British Sugar betaalt komend seizoen niet meer dan 5 pond ofwel €6,50 voor een ton surplusbieten.

Dat is één van de maatregelen om een overvloedige oogst zoals vorig jaar te voorkomen.

British Sugar, onderdeel van het voedingsconcern Associated British Food, is als andere spelers geconfronteerd met een grote oogst en een hoog suikergehalte. ABF klaagt al enkele maanden dat de opbrengsten in haar suikerdivisie, die ook actief is in Spanje, Zuid-Afrika en China, daardoor fors onder druk staan.

Voor het komend seizoen wil het suikerbedrijf daarom op alle mogelijke manieren de oogst zien te beperken. In eerste instantie is daartoe een lage bietenprijs vastgesteld van 24 pond (€32,50) per ton vergeleken bij 31,67 pond vorig seizoen. Voor bieten boven het quotum wordt, zoals gezegd, niet meer dan 5 pond betaald. Daarnaast is het areaal over de hele linie met 20 procent teruggebracht. Telers kunnen de bietenteelt een jaar overslaan zonder hun rechten te verliezen en hoeven dit en volgend jaar ook maar 90 procent van hun quotum vol te maken zonder in de problemen te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.