AkkerbouwNieuws

Belangstelling groene middelen groeit

Wageningen – De belangstelling voor groene bestrijdingsmiddelen groeit, blijkt uit het aantal ‘groene’ toelatingen bij het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB).

Steeds vaker krijgen middelen op natuurlijke basis een CTGB-toelating, vaak in de fruit- of sierteelt. Voorbeelden van groene middelen die het afgelopen jaar zijn toegelaten, zijn: BotaniGard WP (Beauveria bassiana stam GHA) in kleinfruit en bloemen tegen insecten, Serenade SC (Bacillus subtilis stam QST 713) in aardbeien en druiven tegen schimmels en Dipel (Bacillus thringiensis subsp. Kurstaki Strain ABTS-351) in onder andere appel, peer, koolgewassen en vrichtgroenten onder glas tegen rupsen en Iroxx (IJzer(III)fosfaat) tegen slakken. Meerdere middelen zitten in de pijplijn, zoals Fado tegen echte meeldauw in de bedekte teelt van tomaten en komkommers.

‘Groene’ gewasbeschermingsmiddelen, dus middelen waarvan de actieve stof een natuurlijk ingrediënt is, heeft sowieso de aandacht van de middelenfabrikanten. Kleine, in groene bestrijdingsmiddelen gespecialiseerde bedrijfjes, zijn de afgelopen jaren opgekocht door multinationals als Bayer Cropscience en Syngenta Crop Protection.

In 2014 tekende het CTGB samen met de convenantpartners EZ, LTO, Artemis, Nefyto, Natuur en Milieu en Bio Next de ‘Green Deal Groene gewasbeschermingsmiddelen’. Deze green deal is een tweejarig project waarin intensief wordt samengewerkt om groene gewasbeschermingsmiddelen met minder residuen, dus een laag risico voor mens en milieu, sneller te beoordelen.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin