Akkerbouw

Nieuws 1139 x bekeken 1 reactie

Alliantie tegen alle GMO-technieken

Brussel – Nieuwe vormen van genetische modificatie moeten onder de bestaande EU-regelgeving blijven vallen. Dat geldt ook voor cisgenese, een techniek om soorteigen genen in planten in te bouwen. Dat vraagt een groep natuur- en milieuorganisaties in een brief aan Vytenis Andriukaitis, de Europese commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid. Verder wil de gelegenheidscoalitie garanties voor wetgeving rond transparantie en etikettering als genetisch gemodificeerde grondstoffen (GMO) zijn gebruikt. Ook willen ze dat de eigen GGO-regels van de EU overeind blijven in vrijhandelsakkoorden.

Genetisch gewijzigde gewassen worden door de EU onderworpen aan een strenge risicoanalyse, erkenningsprocedure en etiketteringsvoorwaarden. Alle niet-traditionele vermeerderings- en veredelingsprocessen waarbij de DNA-structuur wordt gewijzigd, vallen onder deze regelgeving. En dat moet volgens de alliantie van natuur- en milieubewegingen zo blijven. "We roepen u op om geen gehoor te geven aan de vraag van sommigen om voor bepaalde nieuwe technologieën uitzonderingen te voorzien", schrijven de organisaties aan Andriukaitis. "Elke poging om genetische structuren via invasieve methodes te manipuleren, kan een onverwacht en onvoorspelbaar risico met zich meebrengen."

Voorstanders van genetische modificatie rekenen erop dat cisgenese minder weerstand oproept dan transgenese, omdat bij de laatste ingreep soortvreemde genen in een plant worden gebracht. Maar dat vindt de coalitie niet overtuigend. "Heel wat van deze technieken zijn zo nieuw dat er nog niet voldoende informatie voorhanden is om de risico's die ermee verbonden zijn juist in te schatten. Daarom willen we geen uitzondering voor deze nieuwe technieken. Zo'n uitzondering gaat in tegen het Europese voorzorgsprincipe."

Verder wil de coalitie dat alle voedingsproducten en veevoer die GMO-grondstoffen bevatten, worden voorzien van een duidelijk etiket dat het GMO bevat. Ook moeten voor dergelijk voedsel en voer zeer strenge normen gelden voor de traceerbaarheid.

Eén reactie

  • agro1

    mooi steven, ik denk dat er best wel een hoop geld dwars voor gaat liggen. komt dus niks van in. gmo=geen boerenbelang.

Of registreer je om te kunnen reageren.