Akkerbouw

Nieuws

Aardappelen verouderen sneller door warme winter

Den Haag - Er komen meer signalen van in basis kwalitatief goede aardappelen die door het uitblijven van echt koud winters weer voorafgegaan door een 'warme' herfstperiode sneller verouderen.

Dit zal volgens verwachting op de korte termijn de toch al slechte stemming niet helpen. Dat meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI). Met andere woorden: het aardappelaanbod op de markt blijft volgens insiders de komende weken daardoor te groot om prijstechnisch naar een wat hoger niveau te kunnen.

Hoewel de onderkant van de markt de laatste weken wat vriendelijker tendeert, is er in de Nederlandse markt niet echt sprake van een duidelijke verbetering van de prijzen. De actuele marktprijs voor directe levering van 40 millimeter opwaarts fritesgeschikte Fontane en Ramos blijft vooralsnog op €2,50 per 100 kilo af teler hangen. Voor Innovator en Markies is dat maximaal €3,50.
Opvallend blijft dat ondanks het zeer lage prijsniveau de noteringen van aardappelen voor de export nog wat verder zakken. De beurs van Rotterdam noteerde maandag voor exportaardappelen gemiddeld 12,5 cent per 100 kilo lager. De exporteurs zijn met name druk met het gereed maken van aardappelen voor overzeese bestemmingen, maar qua volume alsook prijsontwikkeling schiet het niet echt op.

Of registreer je om te kunnen reageren.