Akkerbouw

Nieuws 5894 x bekeken 3 reacties

Aardappelcontractprijs maximaal €12,50 per ton lager

Doetinchem - De vier grote fritesfabrikanten Aviko, Farm Frites, LambWeston en McCain stellen de aardappelcontractprijzen voor teeltjaar 2015 naar beneden bij. De prijsaanpassing varieert van geen aanpassing voor leveringen in juni tot €12,50 per ton voor de af-landleveringen in september en oktober.

Gezien de marktsituatie valt de prijsaanpassing mee. De nieuwe contractprijzen liggen half februari rond de €120 per ton, terwijl de huidige beursprijs rond de €50 per ton schommelt. Een jaar of tien, vijftien geleden zou dat een argument zijn geweest om de contractprijzen verder te laten zakken. Nu is de lage marktprijs een argument om wat correcties op de prijs te doen. De correctie zijn vooral in de af-landperiode doorgevoerd. De prijsverschillen tussen de vroege en late leveringen lopen daardoor steeds verder uiteen. Langer bewaren wordt steeds interessanter. De industrie stuurt hier ook op; niet alleen op prijs maar ook met extra premies.

Prijsverschillen tussen fabrieken niet erg groot

De prijsverschillen tussen de fabrieken zijn niet erg groot en ook nog afhankelijk van leveringstijdstip en ras. Na verrekening van pootgoed en tarrakosten betaalt Aviko voor Innovator in leveringsweek 13 met €104,76 per ton de hoogste prijs. De Farm Frites-prijs komt in dezelfde periode uit op €98,79 per ton. Dat is een verschil van bijna €6 per ton. LambWeston en McCain zitten hier met een uitbetalingsprijs van respectievelijk €104,10 en €100,52 tussen in.

Hoogste prijs Fontane bij LambWeston

Voor Fontane komt LambWeston na verrekening van kosten, mede dankzij hun lage pootgoedprijs, in week 13 uit op de hoogste uitbetaling met een bedrag van €97,35 per ton. McCain heeft met €92,95 de laagste prijs, een verschil van bijna €4,50 per ton. Aviko en Farm Frites zitten daar met een bedrag van respectievelijk €97,17 en €95,27 per ton tussen in.

Lastiger vergelijkbaar op basis van prijs

Op basis van kale contractprijs zijn de aardappelcontracten steeds moeilijker vergelijkbaar. Farm Frites hanteert 35 +, LambWeston 45+ en Aviko en McCain 40+ contracten. Ook voor de kwaliteitswaardering heeft iedere fabriek z'n eigen systeem.

Trend naar meer contracteren op vaste prijs

De aardappelinkopers bespeuren een trend dat telers een groter volume per hectare op vaste prijs contracteren. Potato-manager van McCain Mark Zuidhof berekende dat telers de laatste jaren gemiddeld een ton per hectare per jaar meer vastlegden op vaste prijs. De andere inkopers bevestigen deze trend. Aviko stimuleert grotere volumes per hectare door een premie op contracten van 45 of 50 ton per hectare op vaste prijs.

Op zoek naar meer inkomenszekerheid

Zowel telers als afnemers zoeken meer zekerheid. Voor telers geven de contracten inkomenszekerheid en voor de verwerkers de zekerheid van voldoende grondstoffen voor een stabiele prijs. Dat hebben ze nodig om buiten Europa te kunnen profiteren van groeimarkten.

Laatste reacties

  • gx390top

    hallo wie wil er in de Balkan gaan boeren of een loonbedrijf gaan lijden of begeleiden voor een nieuwe zetmeel fabriek in oprichting

  • new kids

    lijden of leiden?

  • marc47

    ha ha , das een goei

Of registreer je om te kunnen reageren.