Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Zaadbedrijven, let op mensenrechten'

Nederlandse zaadbedrijven moeten in India kinderarbeid en onderbetaling van vrouwen voorkomen, zoals Oeso-richtlijnen voorschrijven. Dat zegt minister Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Nederlandse zaadveredelingsbedrijven behoren in India hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door kinderarbeid te voorkomen en te zorgen dat vrouwen niet onderbetaald worden. Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in antwoord op kamervragen van PvdA'er Roelof van Laar en Joel Voordewind (ChristenUnie).

Plantum

Ploumen zegt dat brancheorganisatie Plantum in 2016 een inventarisatie onder de leden zal houden over hun activiteiten in India en de wijze waarop zij invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kinderarbeid en onderbetaling van vrouwen

Aanleiding voor de Kamervragen was een rapport van de Landelijke India Werkgroep, waarin kinderarbeid en onderbetaling van vrouwen in de Indiase zaadteelt aan de kaak werd gesteld. Volgens het rapport zijn naar schatting 156.000 Indiase kinderen in de groentezaadteelt actief; vrouwen werken onder het officiële minimumloon. Een aantal Nederlandse zaadbedrijven zou daarbij betrokken zijn.

Volgens het rapport zijn naar schatting 156.000 Indiase kinderen in de groentezaadteelt actief.

Ploumen: handel als Nederlands bedrijf volgens Oeso-richtlijnen

Minister Ploumen zegt dat het probleem breder is dan alleen de zaadteelt en ook niet alleen India betreft. "Van Nederlandse bedrijven verwacht ik dat zij ondernemen volgens de Oeso-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Dat betekent dat zij risico's in hun productieketen in kaart moeten brengen deze aan moeten pakken. Als kinderarbeid in de zadensector als een risico naar voren komt, dan wordt van bedrijven in die sector verwacht dat ze maatregelen nemen", aldus Ploumen.

"Gezien de urgentie heeft een deel van deze bedrijven beleid ten aanzien van kinderarbeid en een ander deel is dit al aan het ontwikkelen. Plantum ondersteunt haar leden door bijvoorbeeld het organiseren van een bijeenkomst over het invoeren van controle door lokale partijen op het naleven van afspraken met lokale boeren over het uitsluiten van kinderarbeid."

Laatste reacties

 • Noordam2

  die linkse rakkers moeten weer zonodig met het vingertje wijzen. Als ze in India ergens een hekel aan hebben is het wel aan bemoeials die zich met hun maatschappelijk functioneren bemoeien. Zulke reacties werken altijd contra productief! tegen dat soort lieden zou ik willen zeggen, protesteer dan eens tegen vrouwen onderdrukking en mishandeling in je eigen land. Daar hebben jullie echter het lef niet voor

 • piethermus1

  Sinds wanneer zijn mensenrechten links? Wat een idiote opmerking Noordam2. Mensenrechten zijn in onze Nederlandse samenleving, welke qua normen en waarden historisch gezien nog steeds vnl. christelijk is een thema die ook ons allen aangaat. Ga je schamen! (Zeker zo vlak voor Kerst.)

 • Noordam2

  het gaat om het vingertje Piethermus. We mogen blij zijn dat de mensenrechten hier beter geregeld zijn, maar wie zijn wij om te beslissen over andere landen en vooral culturen. ik weet uit ervaring dat bemoeienis met Indiase gewoonten als een kwalijke inbreuk worden gezien. en wie weet hebben ze het inkomen van die kinderarbeid nog wel hard nodig. Natuurlijk hoop ik ook dat kinderen daar niet meer hoeven werken maar dat bereik je niet op de manier zoals in het artikel, in tegendeel. De personen genoemd in het artikel zijn (toevallig) uit de linkerkant van ons bestel!

 • piethermus1

  Merk ik een terugtrekkende beweging, Noordam? Ok! Excuses geaccepteerd!

Of registreer je om te kunnen reageren.