Akkerbouw

Nieuws

Winstnemingen drukken sojaprijs

Sojabonen werden maandag goedkoper op de termijnmarkt in Chicago. Er waren winstnemingen, voorafgaand aan de publicatie woensdag van de maandelijkse Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

De winstnemers profiteren zo van de recente prijsstijgingen. Vrijdag sloot het januaricontract in Chicago boven de $9 per bushel (€306 per ton). Het was voor het eerst in anderhalve maand dat zo'n hoge slotnotering werd bereikt. Maandag zakte de slotnotering van het contract naar $8,823 per bushel (€300 per ton). Ook op de wereldmarkt moest de sojaprijs een veer laten. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond vrijdag op 183 punten, de hoogste stand in vijf weken. Maar ook de IGC-prijsindex daalde maandag en zakte naar 181 punten.

Meer bonen verwacht

De handel verwacht dat het USDA in de Wasde-prognose de beschikbaarheid van sojabonen vergroot. Het is over het algemeen goed weer in Zuid-Amerika, wat de kans vergroot op een goede oogst aan sojabonen. Daar komt bij dat de organisatie van olieproducerende landen (Opec) niet tot een akkoord kan komen, waardoor de productie op peil blijft. De olieprijs zakte maandag naar het laagste niveau in zeven jaar. Dat drukt ook de prijs van plantaardige olie, omdat een deel wordt gebruikt voor bijmenging met diesel.

Chinese import

De prijs van sojabonen krijgt alleen ondersteuning vanuit China. Het land importeerde in november 7,4 miljoen ton sojabonen. Dat is 23 procent meer dan in november 2014. China importeerde dit jaar tot en met november 72,6 miljoen sojabonen. Dat is 15 procent meer dan in 2014. De import bereikt waarschijnlijk een nieuw record van 80 miljoen ton. Vorig jaar kocht China 71 miljoen ton sojabonen op de wereldmarkt; in 2013 was dat 63 miljoen ton. China heeft een groot gebrek aan hoogwaardig plantaardig eiwit. Maar de importcijfers legden maandag geen bodem onder de sojaprijs.

Prognose: druk op sojaprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.