Akkerbouw

Nieuws

Windstilte op graanmarkt

Het is windstil op de graanmarkt. De tarwe- en maisnoteringen komen op de termijnmarkt in Parijs nauwelijks van hun plaats.

De beurzen in Groningen en Goes noteren onveranderd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert €1 lager voor zowel tarwe als gerst. De RVO-notering voor voertarwe staat nu op €178 en is daarmee voor het eerst sinds begin juli onder het niveau gezakt van vorig seizoen.

1,2 miljoen ton minder in eerdere prognoses

De rust op de graanmarkt komt door de stabiele weersomstandigheden op het noordelijk halfrond. Alleen in Oekraïne maakt het wintergraan een moeilijke start door watertekort. De akkerbouwers in Australië hebben de tarwe bijna geoogst. De overheid verlaagt de graanprognose naar iets minder dan 24 miljoen ton. Dat is 1,2 miljoen ton minder dan in eerdere prognoses, maar wel vergelijkbaar met de oogst van vorig jaar.

Meer tarwe en mais door ruzie Rusland en Turkije

Handelaren in de EU hopen dat ze meer tarwe en mais kunnen exporteren naar Turkije, nu dat land geen graan meer wil kopen in Rusland. Beide landen maken ruzie nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot, na een schending van het Turkse luchtruim. De ruzie vertaalt zich nog niet in een prijsstijging.

Meer ethanol door benzine

Op de termijnmarkt in Chicago werd tarwe deze week goedkoper. Amerikaanse exporteurs kunnen moeilijk concurreren op de wereldmarkt door de hoge dollarkoers. Bovendien classificeert het ministerie van Landbouw (USDA) de stand van de wintertarwe hoger dan vorige week, hoewel het gewas er slechter voor staat dan vorig jaar rond deze tijd. Mais wordt wel duurder in Chicago. Het milieuagentschap EPA wil dat volgend jaar meer ethanol door benzine wordt gemengd. Daar is meer mais voor nodig.

Prognose: graanmarkt is rustig

Of registreer je om te kunnen reageren.