Akkerbouw

Nieuws laatste update:30 dec 2015

Verschil in opbrengst uien niet eerder zo groot

Nooit eerder lager de hectare-opbrengsten op uienpercelen zo ver uit elkaar. Dat zegt Ralph de Clerck, lid van de handelscommissie uien van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Het verschil in tonnages was soms 50%, waar in vorig jaar het verschil hooguit 20% was. De enorme opbrengstverschillen blijken uit de eerste voorraadinventarisatie uien van seizoen 2015/2016, die de VTA in december hield. Hierbij wordt een vaste representatieve groep telers bevraagd.

Wisselvallig groeiseizoen

Het verschil in opbrengsten komt door het wisselvallige groeiseizoen. In Flevoland waren er uienpercelen die in het koude en droge voorjaar helemaal niet wilden groeien. Toch kwam de groei er later in het seizoen wel in. Door de regenval zijn er uiteindelijk zelfs veel grove uien gegroeid. Hierdoor ligt het percentage tarra in de VTA-inventarisatie relatief hoog op bijna 10%. Vorig jaar was dit 7%.

Gemiddelde hectare-opbrengst 56,3 ton

Het uienareaal steeg in de referentiegroep van VTA in 2015 met 1,9% ten opzichte van het jaar ervoor. De gemiddelde opbrengst per hectare daalde met 5% naar 56,3 ton per hectare (seizoen 2014/2015: 59,2 ton per hectare).

Door de areaalgroei en de iets lagere hectare-opbrengst valt de Nederlandse netto-opbrengst 3,1% lager uit dan in vorig seizoen. Vergeleken met seizoen 2013/2014 is de netto-opbrengst dit seizoen 11% hoger.

Kwaliteit redelijk goed

Ondanks het wisselende groeiseizoen is de kwaliteit redelijk goed, zegt De Clerck. Toch blijft het ook dit jaar spannend hoe de uien zich in de bewaring houden.

Hoger percentage vrije uien in voorraad

Het percentage vrije uien in voorraad is met 55 procent van de totale voorraad uien dit seizoen hoger dan in voorgaande jaren, blijkt uit de voorraadinventarisatie van VTA. In seizoen 2014/2015 was dit 48 procent van de totale opbrengst. Dat kwam mede doordat een jaar geleden rond de peildatum 1 december al 35 procent van de uien was verkocht.

Export laat op gang

Het percentage afgeleverde uienoogst ligt dit jaar rond 29 procent. In absolute tonnen ligt de totale voorraad en de vrije voorraad op niveau van het 5-jarige gemiddelde. De export loopt relatief goed door. Het exportseizoen kwam laat opgang door de late start van de oogst.

De jaarlijkse voorraadinventarisatie is gehouden rond 1 december. In februari en april volgen volgende inventarisatierondes.

Of registreer je om te kunnen reageren.