Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Vergroening eerste jaar vrij eenvoudig ingevuld

Akkerbouwers kunnen het eerste jaar van het nieuwe GLB nog vrij eenvoudig aan de daarin gestelde vergroeningseisen voldoen. Dat blijkt buit een ronde langs teeltadviseurs.

De meeste bouwplannen voldoen ruimschoots aan de drie gewasseneis. De eis dat 5 procent van het areaal als Ecologisch aandachtsgebied ingevuld moet worden, kan eenvoudig met groenbemesters als vanggewas ingevuld worden. In ruil voor deze inspanningen krijgen akkerbouwers over 2015 een vergroeningsbedrag van zo'n €125 per hectare.

Vergroeningseisen

Niet voor iedereen is het echter even eenvoudig om aan de vergroeningseisen te voldoen. Gespecialiseerde graanbedrijven op zware klei zoals in het Oldambt moesten hun bedrijfsvoering aanpassen om aan de verplichtingen te voldoen. Om aan de drie gewasseneis te voldoen is meer wintergerst of winterkoolzaad gezaaid. Daarnaast is het areaal luzerne uitgebreid. Dit telt niet alleen als derde gewas, maar telt ook als vergroeningsgewas. Volgens DLV Plant adviseur Klaas Froma hebben telers in dit gebied de EA-verplichting zeer divers ingevuld. Zo zijn er naast luzerne ook meer veldbonen geteeld. Akkerranden zijn nauwelijks extra aangelegd. Telers zoeken nog naar manieren om groenbemesters te telen.

Mengverplichting

Telers op lichte grond hebben wat moeite met de mengverplichting van het vanggewas, omdat dat de aaltjesbeheersing nog gecompliceerder maakt. Deze nadelen wegen blijkbaar niet op tegen de hoogte van de premie, vrijwel iedere teler doet mee.

Laatste reacties

  • geert150

    afschaffen is beter ,het heeft totaal geen nut

  • g.g

    alleen goed voor de werkgelegenheid, accountants adviseurs enz.

Of registreer je om te kunnen reageren.