Akkerbouw

Nieuws

Uien aflandpool Agrifirm levert €13 per 100 kilo op

De uien aflandpool van Agrifirm Plant heeft dit jaar €13 per 100 kilo opgebracht. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen deze poolprijs uitkwam op €5,20.

De coöperatie spreekt van een record hoeveelheid verhandelde uien en een groeiend aantal deelnemers. Agrifirm Plant heeft met de oogst van 2015 in de aflandpool 15% meer uien verhandeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van 2013 is er zelfs een groei van 100% gerealiseerd.

Areaalgroei en meer deelnemers

Deze groei is enerzijds toe te schrijven aan de areaalgroei van 7%, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), en anderzijds aan de toename van het aantal deelnemers in de pool.

De verkoop van de uien begon dit jaar in juli (vorig jaar medio augustus). Na een matig uienjaar 2014 begon seizoen 2015 met aantrekkelijke prijzen die voor de oogst opliepen tot €14, recapituleert Agrifirm Plant. Veel telers verkochten hun uien al in de oogstperiode. Dat leidde ook dit jaar tot een ruimer aanbod in die periode, waardoor de prijzen daalden naar €10.

Spreiden over het seizoen

Toch kwam de uiteindelijke poolprijs uit op €13. Door de verkoop te spreiden over het seizoen, profiteren de deelnemende telers van de marktprijzen over een langere periode.

De oogst verliep soms moeizamer dan in voorgaande jaren. Door natte en donkere weersomstandigheden bleek het een uitdaging om het juiste oogstmoment te kiezen. Daardoor duurde de oogst langer dan vorig jaar. Alle uien in de pool zijn geoogst en waren kwalitatief goed.

Volgens Agrifirm is de afland uienpool voor telers aantrekkelijk, omdat deelnemers niet afhankelijk zijn van één verwerker.

Of registreer je om te kunnen reageren.