Akkerbouw

Nieuws

Technieken in veredeling verduurzamen landbouw

Nieuwe veredelingstechnieken zoals gen-editing, waarmee gerichter kan worden veredeld, zijn kansen voor verduurzaming van de landbouw. De technieken zijn een nuttige aanvulling op de gangbare veredelingspraktijk.

Vooral in gewassen waarin gewenste rassenverbetering nu zeer tijdrovend is, zoals aardappelen. Dat blijkt uit een literatuurstudie van Wageningen UR die is gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Plant Science.

Gerichte mutatie

Via gerichte mutatie kan bijvoorbeeld een gen worden uitgeschakeld, waardoor een plant niet meer vatbaar is voor een ziekteverwekker. Daardoor zijn minder fungiciden nodig in de teelt. De eerste gewassen die gericht zijn veredeld verschijnen in het buitenland op de markt. Wageningse onderzoekers verwachten dat veredelaars komende jaren rassen ontwikkelen die beter bestand zijn tegen abiotische stressfactoren zoals droogte en warmte of vrij zijn van schadelijke allergenen.

GMO-richtlijnen

Voor de toepassing voor rassen in Europa is de status van de nieuwe veredelingstechnieken in relatie tot de GMO-richtlijn van belang. De Europese Commissie komt begin 2016 met een juridische duiding hiervoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.