Akkerbouw

Nieuws 6594 x bekeken 1 reactie

Suikerquotum vervalt, basisreferentie gehandhaafd in nieuw jasje

Na het wegvallen van de suikerquota in 2017 zal de Nederlandse suikerproductie flink groeien. Dat meldde manager agrarische zaken Pieter Brooijmans op de telersvergadering in Toldijk (Gld.).

Nu nog importeert Cosun rietsuiker, omdat het meer suiker kan verkopen dan het op basis van het quotum mag produceren. Het streven is na 2017 te stoppen met importeren van rietsuiker en alle suiker uit bieten van de eigen Cosun-telers te produceren.

Ledenleveringsbewijzen

Ook al vervalt het quotum in 2017, de basisreferentie blijft gehandhaafd, maar in een andere vorm, legt Brooijmans uit. De huidige basisreferentie en aandelen van een teler worden samengevoegd tot ledenleveringsbewijzen (LLB). Eén LLB staat voor 1 ton bieten met een suikergehalte van 17%, dus 170 kilo polsuiker.

19 LLB's per aandeel

Nu nog hebben telers een aantal aandelen in de coöperatie dicht bij de minimum verplichting of juist dicht bij het maximum. Dat komt doordat ze door de jaren heen basisreferentie hebben gekocht of verkocht. Dat wordt in de nieuwe situatie gecorrigeerd. De basisreferentie van nu wordt het nieuwe uitgangspunt voor de benodigde LLB's in 2017.

Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Grootste deel krijgt geld terug

Per aandeel krijgt een teler 19 LLB's. Daarna wordt bepaald hoeveel LLB's de teler nog aanvullend nodig heeft om zijn leveringsrechten op hetzelfde volume te brengen als zijn huidige basisreferentie. Het grootste deel van de telers krijgen geld terug, anderen moeten nog geld bijstorten. Of men geld terug krijgt of moet storten is afhankelijk van het huidige aandelen bezit ten opzicht van de basisreferentie. Deze omzetting van aandelen en basisreferentie naar LLB's vindt plaats in april 2016.

€5,50 per extra LLB

Zoals gezegd, Cosun denkt te kunnen groeien na het wegvallen van de quota. Met welk percentage wordt in de loop van 2016 bekend gemaakt. Telers kunnen hun areaal bieten dus uitbreiden. In juni 2016 krijgen telers de keuze voorgelegd. Willen ze geen extra LLB's, een qua groei evenredig aantal LLB's of een meer dan evenredig aantal LLB's dan de groei van het suikerareaal. Voor de extra LLB's moet de teler trouwens €5,50 per LLB inleggen.

Minimumprijs gegarandeerd

Of daar animo voor is, hangt vooral af van de suikerprijs die Cosun denkt te realiseren na 2017. Na 2017 moet de prijs uit de markt komen. Cosun keert telers vanaf 2017 sowieso een minimumprijs van €32,50 per ton bieten uit bij een suikergehalte van 17% en een Winbaarheid van 91. Dat is iets meer dan de huidige minimum EU-prijs van €26,29 per ton bieten bij een suikergehalte van 16% en een wingetal van 87. Rekenen we die prijs om naar 17% en een wingetal van 91, dan bedraagt de minimum EU-prijs nu €31,12. De nieuwe minimumprijs ligt dus €1,38 per ton hoger dan de huidige EU-minimumprijs. Veel telers vinden deze prijs maar mager. Bovenop de minimumprijs komt natuurlijk nog de ledentoeslag, behaald uit de winst van Suiker Unie en de dochterbedrijven zoals Aviko, betoogt Brooijmans. Welke suikerprijs Cosun uiteindelijk gaat betalen, kan Brooijmans nog niet zeggen, alleen dat de minimumprijs gegarandeerd is en dat deze flink hoger is dan in omringende EU-landen. In Polen en Engeland is dat bijvoorbeeld rond de €20 per ton.

Eén reactie

  • eenvoudige boer

    Gelukkig dat ze het quotum niet helemaal vrijgeven. Een gereguleerde aanpak is gewoon het beste.

Of registreer je om te kunnen reageren.