Akkerbouw

Nieuws 1008 x bekeken

Speculanten azen op duurdere suiker

De suikerprijs stijgt de laatste weken. Daardoor worden speculanten actiever op de termijnmarkt ICE in New York, het grootste handelsplatform in de wereld voor ruwe suiker.

Volgens de nieuwssite Agrimoney hebben speculanten netto 176.002 méér longposities ingenomen dan shortposities. Dat betekent dat de speculanten rekenen op verdere prijsstijgingen. Het is het hoogste aantal netto longposities onder speculanten in 2 jaar.

Grotere suikertekorten

Suiker wordt duurder omdat vooraanstaande marktbureaus een steeds groter tekort voorspellen voor dit seizoen. De suikerproductie in Brazilië, Australië en India vallen tegen. Bovendien zijn veel suikerproducenten buiten Europa gestopt, omdat suiker al jarenlang weinig opbrengt op de wereldmarkt. Daardoor daalt het aanbod, terwijl de wereldwijde vraag naar suiker groeit. Door de tegenvallende productie voorspellen de marktbureaus een suikertekort in dit seizoen. Het verschil tussen productie en verbruik in de wereld in seizoen 2015/2016 varieert van 3,3 miljoen ton (Kingsman) tot 5,2 miljoen ton (FO Licht).

22% duurder

Dit duwt de suikerprijs omhoog. Het eerstaflopende suikercontract (maart 2016) sloot maandag op $403 per ton op de termijnmarkt in Londen, waar witsuiker wordt verhandeld. In drie maanden werd suiker 22% duurder in Londen.

Of registreer je om te kunnen reageren.