Akkerbouw

Nieuws 6261 x bekeken 9 reacties

Overheid wijzigt regels voor vergroening landbouwbeleid

De regels voor de vergroening veranderen volgend jaar voor akkerbouwers op een paar punten. Helemaal nieuw wordt het henneppakket.

Het eerste jaar van de vergroening van het gemeenschappelijke landbouwbeleid zit er bijna op. Het verliep bepaald niet vlekkeloos. Er bleef lang veel onduidelijk vanwege de complexiteit van de regels.

Inzaai van vanggewassen tot 1 oktober

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) had veel uit te leggen. De natte septembermaand blokkeerde de inzaai van vanggewassen, dat op 1 oktober moest zijn afgerond. "Het was een hele operatie", verzuchtte RVO-medewerker Marcel Scholten op een bijeenkomst in Lelystad van LTO-Akkerbouw.

Inzaaidatum melden vóór inzaaidatum

Vanwege de regen is de uiterste inzaaidatum van vanggewassen verlengd naar 15 oktober. Scholten: "Dat geldt alleen dit jaar. Bovendien moet vanaf 2016 de zaaidatum worden gemeld vóór de werkelijke inzaaidatum."

Ecologisch Aandachtsgebied

Volgens de RVO moeten 10.720 bedrijven 5% van hun bedrijf inrichten als Ecologisch Aandachtsgebied (EA). Akkerbouwers maakten daarbij vooral gebruik van vanggewassen, blijkt uit een inventarisatie van RVO. Er waren 6 aanmeldingen voor een collectieve invulling van de EA's. Die zijn allemaal afgekeurd.

De overheid past de vergroeningsregels voor 2016 op een paar punten aan. Het zaad van de vanggewassen moet gecertificeerd zijn. Wikke wordt toegevoegd aan de lijst met vanggewassen. Ook mag de akkerbouwer voortaan de percelen voor de EA wijzigen, mits het perceel in de gecombineerde opgave is aangemeld als EA-perceel. Scholten: "Ik raad boeren aan bij de gecombineerde opgave zo veel mogelijk percelen aan te melden als EA. Dan heb je later de ruimte om wijzigingen door te voeren."

Maximale buffer van 5 meter

Daarnaast is vanaf 2016 bij de onderzaai met gras elke grassoort toegestaan. Alle landschapselementen kunnen voortaan dienen als invulling van het EA, ook als de akkerbouwer voor de algemene lijst kiest. Ook wordt een maximale buffer van 5 meter toegestaan tussen landschapselement of akkerrand en de akker. Nu moet landschapselement of akkerrand direct aan de akker grenzen, zegt Scholten. "De voorwaarden voor deze verruiming worden nog bekend gemaakt."

Sojabonen vervalt als EA-gewas

Ook binnen het Veldleeuwerik-pakket verandert wat. Sojabonen vervalt als EA-gewas. De zaaidatum van de akkerranden wordt uiterlijk 15 mei. De minimale termijn dat een vanggewas op het veld moet staan gaat binnen dit pakket van tien naar 8 weken. Maar de akkerbouwer moet dan wel een grotere oppervlakte aanhouden, want de wegingsfactor gaat van 0,3 naar 0,24.

Helemaal nieuw in 2016 wordt het henneppakket. Akkerbouwers mogen hennep meetellen als EA-gewas, met een wegingsfactor van 0,7. Hij moet dan wel een contract hebben met een verwerker van vezelhennep. En hij mag tussen het zaaien en het oogsten geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en geen werkzaamheden op het perceel uitvoeren.

Laatste reacties

 • Flirt

  Duzzzzz. Snapt u t nog??

 • kuiken007

  ik nie

 • aardappelboer

  Het wordt onnodig ingewikkeld gemaakt en totaal niet praktisch, hier in het noorden is het oogstseizoen altijd later als in de rest van nederland of je moet veel meer graan zaaien echter dat brengt de kostprijs nog niet op. Meest storend vind ik nog dat jezelf totaal geen baas meer bent op je eigen land en dat anderen bepalen wat je moet gaan verbouwen.Zelf ben ik mij de laatste 10 jaar gaan specialiseren in de aardappelteelt en heb daar veel voor geinvesteerd, echter wordt ik nu genoodzaakt 35ha graan te zaaien ipv aardappelen anders kan ik geen groenbemester zaaien, wie betaald dan mijn investeringen terug?? En nee de toeslag voor de vergroening hiervoor is lang niet toereikend.Ik begrijp ook niet dat er voor deze flauwekul niet meer weerstand is door boeren/lto/nav, het is alleen maar kostprijsverhogend.

 • tap

  aardappelboer,
  Je bent niet verplicht om aan de vergroening mee te doen, alleen als je in aanmerking wilt komen voor de vergroeningspremie á €120 per hectare. dan zou ik in jouw geval zeggen laat die vergroeningspremie voor wat die is, en blijf gewoon extra aardappelen telen.

 • agratax(1)

  De bureaucraten bepalen doormiddel van de inzaaidatum van een vanggewas, hoe je bouwplan er uit ziet en wanneer je moet oogsten om op tijd klaar te zijn. Hoe ver zijn we nog verwijderd van de planeconomie voor landbouw? Gaat bemesten en spuiten etc. straks ook via data op de kalender, die geprikt zijn door Den Haag en Brussel? Worden de boeren dan voor 100 % tot uitvoerders van de overheid met alle risico?

 • info104

  Wanneer houd het een keer op met al die regels te wijzigen, hoe kun je een 10 jaren plan maken als ondernemer, er word wel van alles van ons verwacht qua investeringen maar met zulk zwalk beleid blijft het banksaldo op nul en voor sommigen onder nul.

 • geert150

  ambtenaren drama

 • Koen123

  1+1=2. Nee fout te eenvoudig
  De wortel uitt 64 is 8 dit maal 20 = 160 ,hier 20 % van = 32
  Hier nemen we 1/8 deel van ,we komen uit op 4 ,delen nog een keer door 2 ,en jawel de uitkomst klopt ,goed geraden 2
  Goed gezien, allebei goed, wij boeren hanteren de bovenste rekensom

 • aardappelboer

  Tap, ik ga al elk jaar er 10000 euro op achteruit door afroming en als ik dan de vergroening ook nog achterwege laat kost me dat weer 20000 euro. Ik vind dat wel geld. en als ik dan lees dat groenbemester komende jaar nog minder zwaar gaat wegen moet ik nog meer zaaien. Ik vind het gewoon belachelijke regels en ze hebben zeker niets met vergroening te maken want het zaad moet ook geproduceerd worden en getransporteerd worden en vervolgens komt er van het hele gewas niks terecht, dat heb ik dit jaar wel gezien.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.