Akkerbouw

Nieuws

Oogst laatste suikerbieten verloopt moeizaam

Afgelopen week is zo'n 2.300 hectare suikerbieten gerooid. Dat is relatief weinig meldt Suiker Unie.

Het bietenareaal dat nog geoogst moet worden is zo'n 4.200 hectare. De komende weken moet het restant nog geoogst worden. De fabrieken zullen waarschijnlijk vlak na of tijdens kerst de laatste bieten verwerken. Ondanks de natte omstandigheden verwacht de Agrarische Dienst van Suiker Unie dat alle bieten nog wel voor het eind van de campagne gerooid kunnen worden.

Dat de oogst steeds moeilijker gaat is te zien aan het oplopende tarrapercentage, dit steeg de afgelopen week naar 12,6%. Uitschieters zijn de bieten van de zwaardere gronden. In het gebied Noord-Holland midden bijvoorbeeld, werden bieten geladen met meer dan 20% tarra. Het suikergehalte daalde van 17 naar 16,9% waarmee het campagnegemiddelde tot nu toe uitkomt op 16,6%. In het noorden zijn de suikergehaltes gemiddeld het hoogst. Het gebied Groningen zand scoort dit seizoen met een gemiddeld suikergehalte van 17,3% het hoogst. Het WIN getal laat gedurende de campagne een stijgende lijn zien. Gemiddeld over de hele campagne is dit nu 90,9.

Of registreer je om te kunnen reageren.