Akkerbouw

Nieuws laatste update:16 dec 2015

Omzet Agrico 12% lager

De omzet van aardappelcoöperatie Agrico daalde in boekjaar 2014/2015 met 12% naar €236 miljoen. Doordat de leden maximaal zijn uitbetaald, bleef het resultaat beperkt tot €511.000. Dit werd dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens de ledenvergadering.

Agrico noemt boekjaar 2014/2015 een lastig jaar. Bij consumptieaardappelen was in Europa sprake van overproductie, waardoor de prijzen het hele seizoen slecht waren. Deze situatie had effect op de koopkracht van consumptietelers en daarmee op de aankoop van pootgoed in Europa. De afzet van pootgoed buiten Europa steeg daarentegen.

Vermogensgroei in 'dode hand'

De ledenraad heeft op voorstel van het bestuur en de directie een besluit genomen over de toekomstige financiering van de coöperatie. Groei van het eigen vermogen vindt in de toekomst alleen nog plaats in de 'dode hand'; het eigen vermogen is van de coöperatie en niet opeisbaar voor leden. Vermogen wordt dus niet op naam van de leden gezet, zoals in de vorm van certificaten.

De vermogensgroei blijft echter beperkt tot wat het bestuur nodig acht als een gezonde buffer. De coöperatie trekt daarnaast aanvullend vermogen aan, door het uitgeven van achtergestelde leningen aan haar leden. Deze zijn rentedragend en hebben een looptijd van 5 jaar.

Rooskleurig afzetseizoen

Agrico registreert dat het huidige afzetseizoen er een stuk rooskleuriger uitziet dan het vorige. De afzet van pootaardappelen overzee loopt goed. De lagere opbrengst van consumptieaardappelen in Europa maakt de pootgoedmarkt een stuk vriendelijker, zeker in Zuid- en Oost-Europa. Uit die gebieden verwacht Agrico een iets bovengemiddelde vraag.

De marktprijzen voor consumptieaardappelen in Noordwest-Europa dalen licht, sinds de uiteindelijke opbrengsten bekend zijn. Toch verwacht Agrico een gemiddeld afzetseizoen. "De fritesindustrie is wel een duidelijke groeimarkt voor pootaardappelen."

Consumptiemarkt in Nederland

De consumptiemarkt in Nederland is lager dan in augustus werd verwacht. Dat komt vooral door tegenvallende exportcijfers en een betere opbrengst dan verwacht. Agrico geeft aan dat de export van consumptieaardappelen richting het voorjaar omhoog moet, om alle aardappelen kwijt te kunnen raken.

De opbrengsten van biologische aardappelen zijn erg goed, omdat phytophthora laat kwam. Een groot gedeelte van de productie moet de grens over. Hiervoor lijken voldoende mogelijkheden te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.