Akkerbouw

Nieuws 1893 x bekeken

NAK test relatie grondmonster en PCR-test chitwoodi

De keuringsdienst NAK is gestart met een onderzoek naar de relatie tussen grondmonsters en de PCR-test op chitwoodi.

Het project moet de fytosanitaire autoriteit NVWA van informatie voorzien. De NVWA buigt zich over de vraag of een grondonderzoek voldoende zekerheid geeft over de afwezigheid van chitwoodi, zodat de PCR-test op de knol niet nodig is.

Pootaardappelen

Als de NVWA ergens chitwoodi vindt, komt er een cirkel van 1 kilometer rond de vindplaats. Alle pootaardappelen binnen die cirkel worden na de oogst met een PCR-test gescreend op chitwoodi. Dat is een groot risico voor de telers binnen de cirkels. Als de PCR-test chitwoodi aantoont, wordt het pootgoed afgekeurd. De NAK heeft pootgoedtelers binnen de cirkelgebieden benaderd mee te werken aan het onderzoek. Er zijn ruim honderd grondmonsters verzameld. Volgend jaar neemt de NAK monsters van de knollen van hetzelfde perceel, die met de PCR-test worden getoetst op chitwoodi.

Stichting Pootgoed Versterkingsmaatregelen

De stichting Pootgoed Versterkingsmaatregelen (PVM), die binnenkort wordt opgericht, onderzoekt ook de relatie tussen grondmonster en PCR-test. Dit vindt plaats naast het NAK-project.

Of registreer je om te kunnen reageren.