Akkerbouw

Nieuws

Lagere sojabonenopbrengst levert hoger eiwitpercentage

De Nederlandse sojabonenoogst van 2015 heeft met gemiddeld 2.500 kilo een lagere opbrengst dan vorig jaar (2.900 kilo) en 2013 (2.800 kilo). De beste 25% oogstten dit jaar gemiddeld 3,2 ton per hectare (2014: 3,4 ton).

Dat blijkt uit gegevens van Agrifirm Plant.

Het verschil tussen het gemiddelde en de beste 25% is aanzienlijk. "Sommige telers doen dit voor het eerst, anderen al jaren", legt Arco Amperse van Agrifirm Plant uit. "Daarin zit het opbrengstverschil. Ervaring is heel belangrijk in deze teelt. De productie van sojabonen is een leerproces."

Hoger eiwitgehalte

Het eiwitgehalte, erg belangrijk in de humane voedingsmiddelenindustrie, is dit jaar met ongeveer 39,5% hoger dan vorig jaar. Toen is zo'n 37,5% eiwit gerealiseerd. Dat biedt kansen in de afzet.

"Met 39,5% zijn we best blij, maar we willen nog verder omhoog", zegt Arco Amperse van Agrifirm Plant. "We onderzoeken hoe we dat precies kunnen sturen. Dat zit 'm in de juiste combinatie van veel factoren die een rol spelen."

Gewasontwikkeling laat op gang

De opbrengst per regio verschilt, doordat de gewasontwikkeling laat op gang kwam; een verschijnsel dat in 2015 akkerbouwbreed wordt herkend. De oorzaak is het koude en vaak ook droge voorjaar. Eind september zijn de eerste sojapercelen geoogst, een week later dan vorig jaar.

Nieuwe rassen

Op kleine schaal zijn nieuwe rassen getest. Agrifirm Plant ziet perspectief voor de teelt in deze nieuwe rassen, want zowel de opbrengst als het eiwitgehalte ligt hoger dan bij de huidige rassen. Met een hoger eiwitpercentage is de humane afzetmarkt beter te bedienen en kan deze route zich verder ontwikkelen.

Waar de sojaprijs op wereldmarktniveau door overaanbod beduidend lager uitvalt dan vorig jaar, kan de Nederlandse keten dankzij zijn bijzondere positie een plus maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.