Akkerbouw

Nieuws 2029 x bekeken

Graan heeft het moeilijk in Oekraïne

Het wintergraan in Oekraïne is slecht opgekomen door de droogte in november.

Marktbureau UkrAgroConsult schat dat 86% van het graan boven de grond staat. De rest is niet gekiemd of door droogte weer verdord. Vorig jaar stond 97% van het wintergraan vlak voor kerst boven de grond.

990.000 hectare verloren gegaan

Volgens het marktbureau hebben de akkerbouwers 7,1 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Daarvan is ruim 990.000 hectare verloren gegaan. Het wintergraan bestaat uit 6,0 miljoen hectare tarwe, bijna 1 miljoen hectare gerst en de rest is rogge. De gewasstand is zeer matig. UkrAgroConsult kwalificeert 30% van het areaal als goed. Dat was eind vorig jaar 41%. Bijna 33% staat er slecht voor. Dat was vorig jaar 18%.

Of registreer je om te kunnen reageren.