Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

GlobalGap stelt mesteisen voor groente uit

De plannen voor scherpere eisen aan gebruik van onbewerkte dierlijke mest in groenteteelt zijn in de koelkast gezet.

Na kritiek uit verschillende landen heeft de internationale GlobalGap-organisatie de extra eisen die op 1 juli 2016 zouden ingaan uitgesteld. Het plan was om in versie 5 van het door supermarkten opgerichte voedselveiligheidssysteem het gebruik van onbewerkte dierlijke mest alleen toe te staan als tussen aanwending en oogst van het gewas een periode van drie of zes maanden zit.

Geen onbehandelde mest

Voor groente die rauw wordt gegeten en waarvan het eetbare deel bij de teelt niet in aanraking komt met de grond, geldt dat gedurende drie maanden voor de oogst geen onbehandelde mest mag worden aangewend. Voor de groente waarvan het eetbare deel tijdens de teelt wél in aanraking komt met de grond, geldt een periode van zes maanden. Dit sluit niet aan bij de praktijk, waarin veel groenten al eerder oogstrijp zijn.

Risico op besmetting met dierlijke pathogenen

De reden voor de maatregel is dat het risico op besmetting van groente met dierlijke pathogenen in de huidige teeltomstandigheden te groot zou zijn. Dat zou gevaar opleveren voor de gezondheid van consumenten.

Plan treft telers uien, peen en spinazie

Het plan zou telers van onder andere ui, peen en spinazie treffen. Zeker de biologische telers kunnen onmogelijk aan de aangescherpte eisen voldoen, aangezien dierlijke mest de basis is van de gesloten kringloop die zij voor hun bedrijf beogen. En kunstmest gebruiken zij niet. De GlobalGap-certificering is in de biologische sector heel gangbaar.

Deskundigen stellen onderzoek in

De GlobalGap-organisatie gaat een deskundigencomité samenstellen dat moet onderzoeken welke bewerking van mest voldoende zekerheid geeft om veilig groente te telen. “De vraag is wanneer mest voldoende behandeld is”, zegt de Nederlandse vertegenwoordiger Paul Bol. “Als het deskundigencomité besluit dat een bepaalde methode voldoende zekerheid geeft, zullen ze dat goedkeuren. We gaan die zoektocht samen met de sector aan. In Zuid-Europa zouden de problemen groter zijn dan in Nederland, waar we al verder zijn met mestbehandeling.”

NAV hoopt op breed overleg in sector

“Het is goed dat ze hierop terugkomen”, reageert Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). “Ik hoop dat er breed overleg komt in de sector, want dat is tot op heden nog niet gebeurd. Als er een probleem is, moeten we dat samen analyseren en zoeken naar goede oplossingen.”

Beheer
WP Admin