Akkerbouw

Nieuws 4 reactieslaatste update:21 dec 2015

GlobalGap stelt mesteisen voor groente uit

De plannen voor scherpere eisen aan gebruik van onbewerkte dierlijke mest in groenteteelt zijn in de koelkast gezet.

Na kritiek uit verschillende landen heeft de internationale GlobalGap-organisatie de extra eisen die op 1 juli 2016 zouden ingaan uitgesteld. Het plan was om in versie 5 van het door supermarkten opgerichte voedselveiligheidssysteem het gebruik van onbewerkte dierlijke mest alleen toe te staan als tussen aanwending en oogst van het gewas een periode van drie of zes maanden zit.

Geen onbehandelde mest

Voor groente die rauw wordt gegeten en waarvan het eetbare deel bij de teelt niet in aanraking komt met de grond, geldt dat gedurende drie maanden voor de oogst geen onbehandelde mest mag worden aangewend. Voor de groente waarvan het eetbare deel tijdens de teelt wél in aanraking komt met de grond, geldt een periode van zes maanden. Dit sluit niet aan bij de praktijk, waarin veel groenten al eerder oogstrijp zijn.

Risico op besmetting met dierlijke pathogenen

De reden voor de maatregel is dat het risico op besmetting van groente met dierlijke pathogenen in de huidige teeltomstandigheden te groot zou zijn. Dat zou gevaar opleveren voor de gezondheid van consumenten.

Plan treft telers uien, peen en spinazie

Het plan zou telers van onder andere ui, peen en spinazie treffen. Zeker de biologische telers kunnen onmogelijk aan de aangescherpte eisen voldoen, aangezien dierlijke mest de basis is van de gesloten kringloop die zij voor hun bedrijf beogen. En kunstmest gebruiken zij niet. De GlobalGap-certificering is in de biologische sector heel gangbaar.

Deskundigen stellen onderzoek in

De GlobalGap-organisatie gaat een deskundigencomité samenstellen dat moet onderzoeken welke bewerking van mest voldoende zekerheid geeft om veilig groente te telen. "De vraag is wanneer mest voldoende behandeld is", zegt de Nederlandse vertegenwoordiger Paul Bol. "Als het deskundigencomité besluit dat een bepaalde methode voldoende zekerheid geeft, zullen ze dat goedkeuren. We gaan die zoektocht samen met de sector aan. In Zuid-Europa zouden de problemen groter zijn dan in Nederland, waar we al verder zijn met mestbehandeling."

NAV hoopt op breed overleg in sector

"Het is goed dat ze hierop terugkomen", reageert Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). "Ik hoop dat er breed overleg komt in de sector, want dat is tot op heden nog niet gebeurd. Als er een probleem is, moeten we dat samen analyseren en zoeken naar goede oplossingen."

Laatste reacties

 • Pauwke1086

  Waar kan ik de vlag uithangen👌🏻👌🏻👍👍

 • piethermus1

  Die GlobalGap-eisen werken bodemverschraling in de hand en dus bodemerosie en zijn dus vormen van Bad AgriculturalPractice. GlobalGAP wordt dan GloabalBaP. (Welke kwaadaardig slechte, immorele idioot verzint zoiets?)

 • farmerbn

  De supermarkten waren natuurlijk bang geworden dat ze in zuid Europa geen producten meer konden kopen. Hierdoor is de marktmacht van ons beter en dat willen de supermarkten niet. Laagste prijs moet laagste prijs blijven. Jammer dus.

 • info36

  Al die certificeringssystemen zijn 1 grote onzin.
  Als je je aan de wettelijke eisen houdt is dat al meer dan afdoende. Die zijn al overdreven. Al die onzin leidt tot een grote administratieve rompslomp en onnodige kosten.
  Bovendien en dat is het belangrijkst tast het de vrijheid van de ondernemer aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.