Akkerbouw

Nieuws 6808 x bekeken 5 reactieslaatste update:30 mei 2016

Gerrit van de Westeringh ‘Beste Gewasbeschermer 2015’

Boerderij heeft akkerbouwer Gerrit van de Westeringh (55) uit het Gelderse Zennewijnen uitgeroepen tot 'Beste Gewasbeschermer 2015'.

Van de Westeringh wint een Heliosec (een opvangbak om tankresten in op te slaan) ter waarde van €5.000 en een drone. De uitreiking vond plaats op 8 december op het Boerderij-symposium Grond om te boeren in Arnhem.

De wedstrijd werd georganiseerd door het vakblad Boerderij, dat dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert. Partners van de wedstrijd zijn middelenfabrikant Syngenta Crop Protection en de spuitenfabrikanten Dubex en Beyne.

5 finalisten

In totaal hebben bijna 100 akkerbouwers/loonwerkers meegedaan aan de verkiezing van 'Beste Gewasbeschermer 2015'. Middels het invullen van een pittige vragenlijst op de site www.boerderij.nl over de parate kennis rond onder andere herkenning van ziekten, plagen en onkruiden, de veiligheidsvoorschriften en beperking van drift werden de beste vijf geselecteerd.

Dat waren:

 1. Gerrit van de Westeringh uit Zennewijnen (Gld.),
 2. Harrie Nies uit Huissen (Gld.),
 3. Dennis Smits uit Kamperland (Zld.),
 4. Reggie Buijsse uit Biervliet (Zld.),
 5. Hubert Pals uit Zevenbergschen Hoek (N.-Br.).

Jury

De jury bestaat uit:

 • Richard Korver, bedrijfsadviseur bij DLV Plant,
 • Martijn Knuivers, redacteur van weekblad Boerderij,
 • Pieter van Kempen, akkerbouwer in Nieuwe-Tonge (Zld.) en winnaar van de prijs in 2014,
 • Carlos Nijenhuis, voorzitter van Nefyto (de brancheorganisatie van middelenfabrikanten),
 • Ko Francke, voorzitter van Agrodis (de brancheorganisatie van middelenhandels),
 • Marjolein van der Zee, communicatieadviseur en kritisch burger,
 • Jan Bouwman, manager duurzame landbouw van Syngenta.

Finalisten ambassadeurs die Nederland nodig heeft

De jury heeft de vijf finalisten bezocht om met hen in gesprek te gaan over de op het bedrijf toegepaste praktijk rond gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij kwamen onder andere zaken aan de orde als een veilige opslag van de middelen, de toepassing van en het omgaan met de middelen (en de restvloeistof) op het veld en op het erf en de omgang met omwonenden. Stuk voor stuk zijn de akkerbouwers de ambassadeurs die Nederland nodig heeft in z'n efficiënt ingerichte en hoogrenderende landbouw met oog voor de omgeving en omwonenden.

Winnaar duurzaam in woorden en in daden

De jury koos Gerrit van de Westeringh uiteindelijk als winnaar. De teler in Zennewijnen, net buiten Tiel, besteedt veel zorg aan de toepassing van de middelen op het veld, rekening houdend met de weersomstandigheden en het moment van de dag. De teler heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Hij is deelnemer van het duurzaamheidscollectief Veldleeuwerik. Op percelen langs watergangen en naast een nieuwbouwwijk van Tiel heeft hij bloemenstroken aangelegd. Dit geeft én een mooi aanzicht en zorgt voor meer nuttige insecten, waardoor de teler minder snel met insecticiden hoeft e spuiten.

Wisselwerking met omwonenden

Ook is Van de Westeringh zich terdege bewust van de belangrijke wisselwerking met de omwonenden. Het bedrijf houdt terdege rekening met hen en geeft zijn volle medewerking om zaken uit te leggen die spelen om gewassen vrij te houden van ziekten en plagen en de noodzakelijke ingrepen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Dhr van de Westeringh is een goeie spuiter en heeft het allemaal prima voor elkaar, anders win je zo'n competitie niet. Maar kan iemand mij eens uitleggen op welke insecticide bespuitingen hij kan besparen doordat er nuttige insecten in de bloemenranden zitten ?

 • mottonbird

  Gefeliciteerd , knap gedaan, geniet van het etentje .

  Ik vermoed oa de sluipwesp Zonderland , die houdt vreselijk van bladluizen .

 • beversbv1

  herberg de Roode molen feliciteert gerrit met zijn overwinning.
  dat word een rondje in het dorpshuis.!?

 • diede

  Knap en trots dat het een boer uit de Betuwe is geworden gefeliciteerd! Anton en Diek van Dieden uit Neerijnen

 • Trot

  Een probleem van akkerranden is de volgende: De nuttige insecten komen niet af op de mooie bloemetjes, maar op de prooien die in de akkerranden zitten. Een akkerrand trekt bijvoorbeeld alleen sluipwespen aan als er bladluizen zitten. Het gevolg als er bladluizen in de akkerrand zitten is dat deze luizen vervolgens ook het perceel in trekken, een natuurlijke sluipwespen populatie kan namelijk geen bladluizen plaag volledig bestrijden.
  In de kassen gaat het redelijk als er op tijd voldoende sluipwespen UITGEZET worden. Ben je iets te laat dan kun je met de spuit op pad.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.