Akkerbouw

Nieuws 1568 x bekeken

Europese Commissie keurt vergroeningscertificaat niet goed

De Europese Commissie geeft geen goedkeuring aan het duurzaamheidscertificaat voor het Oldambt, dat onder de vlag van Veldleeuwerik zou worden uitgevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorstel was dat telers in dit Noordoost-Groningse gebied die zijn aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik aan de vergroeningseisen op het gebied van gewasdiversificatie voldoen, door ten minste 75 procent van het land in te zaaien met wintertarwe of koolzaad. Dit gewas moeten ze zeker tien maanden laten staan.

Niet geaccepteerd

Van Dam schrijft dat de Europese Commissie deze variant niet accepteert als equivalente vergroeningsmaatregel. De Europese Commissie ziet het certificaat als een vrijstelling van de verplichting tot gewasdiversificatie op grond van de ligging van de landbouwbedrijven. "Dergelijke afwijkingen zijn volgens de Commissie niet mogelijk", aldus Van Dam. Ook maakt de Commissie bezwaar tegen het feit dat de bodembedekking in de winter maar op 75 procent van het areaal wordt toegepast. Daarnaast ziet de Europese Commissie bodembedekking in de winter in de vorm van wintergraan en koolzaad niet als een gelijkwaardige praktijk.

Bodembedekking

Bodembedekking in de winter kan alleen worden aangemerkt als een gelijkwaardige praktijk, maar dan moet er wel sprake zijn van een nieuwe groenbedekking waarmee de normale opeenvolging van gewassen wordt onderbroken. Bij de voorgestelde praktijk in het certificaat is daarvan geen sprake.

Minimale teeltperiode

Nederland is nog in gesprek met de Europese Commissie over de minimale teeltperiode van 8 weken die in het certificaat Veldleeuwerik wordt gehanteerd voor de teelt van vanggewassen. Voor de vanggewassen in het generieke pakket geldt in Nederland een minimale teeltperiode van 10 weken.

Certificaat vezelhennep

Over het certificaat vezelhennep heeft de Europese Commissie nog geen uitsluitsel gegeven. Nederland is tot nu toe het enige land dat werkt met duurzaamheidscertificaten als alternatief voor de standaard vergroeningseisen in het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.